iknowthatmagazine.com

SLIK VASKER DU JEANSEN!

Når vi endelig har funnet den perfekte jeansen, er én ting sikkert: Vi vil at den skal beholde både passform og farge så lenge som mulig.

Så kommer første vaskerunde, og allerede da kjenner vi skuffelsen over en utvasket jeans som slettes ikke sitter eller føles som da vi forelsket oss i den.

Men fortvil ei, selv om alle plagg vil kunne endre seg litt over tid har jeg flere gode tips til hvordan du kan vaske jeansen din på den beste måten. Både for å beholde passformen og fargen.


1. IKKE VASK FOR OFTE

Det høres utrolig enkelt ut, men det enkleste er jo tross alt det beste. Så det smarteste du kan gjøre for å bevare jeansen din er å IKKE vaske den for ofte. Og aller helst bruke den en god stund før du skånsomt tar den gjennom sin første vask.

Igjen; det virker veldig enkelt – men jeg kan ikke understreke nok hvor viktig akkurat dette er for jeansen din.

Så, hvor ofte skal du vaske den?

Vel – noen jeanseksperter sier 8 uker, andre sverger til aldri (!). Mitt tips er å rett og slett vaske jeansen når den har fått en flekk på seg eller har blitt slappere i knærne og over rumpa. Først da trenger du egentlig å vaske jeansen.

Du vil også merke at materialet har mye å si for hvor ofte jeansen må vaskes. Inneholder den mye stretch, altså elastin, trenger buksa litt vann for at materialet skal kunne stramme seg opp igjen til opprinnelig form. Da er det naturlig at buksa vaskes hakket oftere enn ved en stivere jeans-type.


2. VASK I KALDT VANN

Varmt vann er, i tillegg til blekemiddel, jeansen sin verste fiende.

En jeans skal derfor aldri vaskes på mer enn maks 40 grader. Det varme vannet vil regelrett strippe jeansen for farge, men kan også endre strukturen i formen på buksa.

Kaldere temeperaturer er derfor å anbefale, og mange foretrekker faktisk å håndvaske jeansen istedenfor å kjøre den i vaskemaskinen.


3. VRENG ALLTID JEANSEN

Uansett om du vasker jeansen for hånd eller i maskin, er det viktig å vrenge den først.

Da holder den på fargen bedre, og du unngår i tillegg skader på det ytre laget som kan resultere i en ujevn farge med striper og skjolder.

Knepp også igjen alle knapper og dra opp glidelåsen, så slipper du at disse slår mot innsiden av vaskemaskinen og blir utsatt for skader.


4. DROPP TØRKETROMMEL

Jeansen din har det best når den får lov til å lufttørke.

En tørketrommel vil påvirke tekstilene og ikke bare bryte ned, men også endre deres samarbeid – som gir jeansen sin unike passform.

En jeans skal derfor alltid henges opp til tørk, med rikelig plass rundt seg og helst i et tørt og kjølig rom.

Altså ikke på badet.

Pass også på at jeansen ikke blir liggende i vaskemaskinen etter at programmet er ferdig – da vil den lett få vaskestriper og uheldige krøller.

Ideelt sett skal jeansen henges rett opp så snart vaskeprogrammet er ferdig. Vreng den dog først tilbake til normal tilstand så jeansen får tørket seg til sin opprinnelige form.


5. BRUK LITE OG FLYTENDE VASKEMIDDEL

Siden jeansen svært sjeldent blir særlig møkkete, er det heller ikke noe grunn til å bruke for mye vaskemiddel for å rengjøre den.

Og tøymykner du droppe helt hvis du ikke vil ødelegge elastinen.

Så lenge vaskemiddelet du bruker er av den flytende sorten, og vannet er på den kjøligere siden, får du vasket jeansen grundig nok – uten å slite på fargen og passformen.

Grunnen til at flytende vaskemiddel er bedre for jeansen enn et vaskemiddel i pulverform er rett og slett fordi pulveret nærmest fungerer som en eksfolierende skrubb mot jeansen. Noe som ofte resulterer i en skjoldete farge og slitasjeskader på jeansen.


DIY-TIPS:

Har du en flunkandes ny jeans som har en mørk og kraftig farge, er det mest sannsynlig noe vi kaller for Indigofarge. Dette er en blåfarge som kun kan ligge utenpå jeansen, og som ikke er fiksert helt inn i jeansen enda.


Når man farger materiale, uansett plagg eller strikk, trenger vi salt for å binde fargen til stoffet.

Derfor er et godt, gammelt kjærringtriks – som jeg selv bruker – å la helt nye jeans i mørke og sterke farger få seg et lite saltbad før første vask.

Da binder blåfargen seg til jeansen, istedenfor å renne ut i vannet.

Husk bare at salt kan være skadelig for metallet i vaskemaskinen, så ikke bruk for mye og aldri hell salt direkte inn i vaskemaskinen!

SALTBAD FOR JEANS:

  1. Ta to teskjeer med bordsalt i en vaskebalje.
  2. Hell i cirka fire liter med kaldt vann i baljen.
  3. Dynk jeansen i vannet, og pass på at hele plagget blir dekket av vannet.
  4. La jeansen ligge i saltbadet i én time.
  5. Vreng buksa, og legg den umiddelbart i vaskemaskin til kaldvask.

signatur

tove-eggen

Stylist, motejournalist og makeup-artist

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.