iknowthatmagazine.com

SØNDAGSBREV: «Hvorfor sier ikke nordmenn unnskyld?» -Enzo 7 år

Hvis du ikke allerede har fått det med deg, så har jeg altså pakket mann og barn i kofferten, og sagt farvel til Barcelona og flyttet tilbake til Oslo etter fem år i utlandet.

For ganske så nøyaktig én måned siden startet vi på den spennende ferden, og folk flest synes vi er gale som flytter på den mørkeste tiden.

Men at det er mørkt, kaldt og snø har ikke vært noe problem for gutta mine – det er jo bare spennende og gøy!

Kulturen, og spesielt hvordan vi er mot fremmede, har derimot minstemann på syv stusset litt over.

Først må jeg bare få si hvor utrolig fornøyd han er. Skolen er visst det beste han vet plutselig, og både barn og lærere har tatt han så godt i mot at det er til å bli rørt av!

Men her om dagen, etter litt farting mellom handlegater, togstasjonen og shoppingsenteret fulle av travle mennesker, smalt det fra kiddo:

«Hvis det går noen bak meg som jeg ikke kjenner, og de gjerne vil forbi – hvorfor kan de ikke bare si ‘sorry’? Så flytter jeg meg gjerne? Istendefor at du og pappa må be meg gå til siden hver gang. Jeg har jo ikke øyne i nakken må de vel forstå».

Haha.

Jeg lo godt, og måtte bare si meg enig i at jo, det syntes jeg også at hadde vært mye bedre.

Og i ettertid har jeg virkelig lagt merke til hvor mange som venter og presser seg frem litt halvveis irritert, istedenfor å bare ytre et enkel «unnskyld, meg».

«Og hva er greia med at når noen dylter borti en på gata, så sier de heller ikke unnskyld?».

Det hadde jeg ikke noe godt svar på, utenom at jeg ikke synes det var særlig høffelig jeg heller.

10 minutter senere gikk jeg litt bak gutta og så en syklist komme, så jeg ba dem passe seg litt.

«Hadde det virkelig kosten den syklisten så mye å bruke ringeklokka si?» – legger kiddo til da.

Godt spørsmål.

Men vi nordmenn er så travle.

Jeg merker at jeg plutselig går mye fortere, etter at vi flyttet tilbake til Norge. Jeg har alltid dårlig tid, og må bevisst passe på at jeg ikke rett og slett går fra mann og barn.

Kanskje fordi det er kaldt. Kanskje fordi alle andre går så fort.

Men jeg er så glad for at sønnen vår intetanende minte meg på nettopp dette med å ta seg tid til å være blid og høffelig.

De siste dagene har jeg gjort et poeng ut av å vise meg fra min beste side til kassamannen, servitøren, trikkesjåføren, naboene, folk i gata. Ja, flere har til og med påpekt hvor hyggelig de syns det er med tålmodige kunder i butikken.

Og hva er det beste med det hele?

Jo, når man legger litt effort i å være blid – så blir man faktisk blid!

Ting er på stell, dagen i harmoni og karmapoengene vokser og gror.

Så dagens budskap, som passer ekstra godt nå som vi går en hektisk tid i møte, er å ta deg tiden til å være blid. Til å vise omtanke til de rundt deg, uansett hvilken måte det måtte være på.

Fordi 5 minutter ekstra med en i kassa som er under opplæring, er bare 5 minutter ekstra.

Det lille smilet, etterfulgt av en «unnskyld meg», som møter blikket til en fremmed på gata, kan faktisk varme litt i kulden.

Den tiern som ligger i lomma, kan kanskje finne veien til en kopp istedenfor.

Og den posen med barneklær og esken med leker på loftet, kan bli verdsatt i et annet hjem.

Vi nordmenn er jo egentlig veldig hyggelige og snille mennesker, tross alt – vi bare glemmer oss noen ganger.

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

7 Comments

 1. Linda

  desember 7, 2014 at 10:26

  sååå enig!
  «Bruk ordene dine», sier jeg ofte.
  Et smil og en hils koster oss så lite, men kan glede f.eks. en ensom nabo 🙂
  God advent til dere!

  • Tove Eggen

   desember 7, 2014 at 21:05

   Bruk ordene dine – veldig fint sagt, Linda!God advent til deg også <3 Klemmer fra Tove

 2. Sonja Durand

  desember 7, 2014 at 10:53

  Ha ha fantastisk, så godt poeng han har. Vi er virkelig ikke høflige her, sier ikke unnskyld når vi dunker borti noen, jeller skuler stygt på de, som om de var i veien. Vi har mye å lære av andre kulturer der.
  Da jeg bodde i Kanada, merket jeg hvor mye blidere jeg ble med mine omgivelser, fordi jeg alltid ble møtt med et hei og et par ord. Jeg kom hjem til Norge med den holdningen, og da blir man som oftest møtt blidt igjen. Men, siden andre ikke tar initiativet til en slik kontakt, dør det dessverre litt hen….til man blir påmint det, så takk. Jeg tror jeg er ganske blid og takker i butikker ol, sier unnskyld, men det kan alltid forbedres.

  • Tove Eggen

   desember 7, 2014 at 21:06

   Det er nettopp det – man glemmer hvordan man egentlig vil ha det, og være mot andre hvis man ikke får det samme tilbake. Så veldig godt med en påminnelse, ja! 🙂 Klemmer fra Tove

 3. Kristine

  desember 7, 2014 at 11:24

  Ahh! Så delig at det er andre enn meg som underer meg over oss normens mangel på folkeskikk utad til mennesker vi ikke kjenner. Ikke rart vi bli oppfattet om kalde når vi ikke kan ta oss tid til et smil og et «Beklager, kunne jeg komt forbi?» eller «Unskyld?» eller i det hele tatt et «Hade godt» til ekpiditørene i butikken. Det koster verken en krone, eller en kalori, ei heller mange sekunder, men lager en helt annen atmosfere. For min del er det like viktig å være høflig ovenfor fremede som det er ovenfor hvem som helst andre. Og forhåpentligvis smitter det over på andre 😀

  • Tove Eggen

   desember 7, 2014 at 21:07

   Så enig med deg, Kristine! Så vi får bare være flinkere til å huske på det alle sammen, og selv om man tidvis ikke får det «hade godt» tilbake (som også er veldig spesielt, spør du meg) får vi bare holde på godhumøret, senke skuldrene og nyte både små og store stunder. For at det smitter over til slutt, tviler jeg ikke på 🙂 Klemmer fra Tove

 4. ~Lin

  desember 12, 2014 at 15:02

  Eg syns mange klager over at vi er uhøflig i Norge og lite venlig….veldig rart eg opplever oss ikkje sånn. I London smiler de hele tiden og kaller deg luv og darlig og mener ikkje en dritt med det . De tiloged får deg til å føle seg som en 5 cm høy mus når de på meget pent Engelsk forteller deg for en jæla dott du er, bare ikkje direkte,,,,joda kill them with kidness er mitt motto både overfor kunder og *service* ytere,,,dem finnes det utrolig få av ..desverre.
  Ellers begynner alt som vanlig med oss selv…..ønsker dere en vakker og hyggelig førjulstid…..og at folk er stresset nå er fordi de bare aldri kan lære og kose seg,men stresser mye mer enn nødvendig til jul:)

  NYT folkes, smil,,,vøre snill og grei<3

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.