iknowthatmagazine.com

Søndagsbrev: Men så reis deg opp for #%&#!

Mellom pakking av flytteesker, allergisksammenbrudd (hello hybelkaniner) og generelt fåordenpålivet-oppgaver, har jeg vært m.i.a. i det siste.

Men disse ordene må bare ut, for jeg kan ikke forstå at det er en slik by, eller land, jeg er på vei til å flytte tilbake til.

Først og fremst; ja, det finnes langt viktigere ting å bry seg om. Verden er generelt et ganske jævlig sted.

Men gir det oss rett til å gjøre den hakket verre på små områder som kunne gjort hverdagen litt enklere for andre?

Jeg snakker om folk som ikke reiser seg for de som trenger en sitteplass i kollektivtransporten.

Osloby.no skrev saken «Ingen vil gi setet sitt til henne på bussen, selv om hun er gravid» sist søndag.

– Jeg har tatt buss og bane hver dag i flere måneder, men bare én person har gitt meg setet sitt, forteller Helen Yang Owe til Aftenposten/Osloby.no.

Fillesak for noen kanskje, men jeg var sjokkert og slang ut følgende med link til artikkelen på facebook:

«Jeg har ALLTID reist meg for de som trenger det, og etter 5 år i Barcelona kommer jeg også til å skjelle ut de som ikke gjør det – bare så dere det gjelder er advart ‪#‎skaplatino‬ ‪#‎ingenoffentligskam‬«

En haug med kommentarer ramlet inn, kun fra folk som var enige, og enda verre – identiske, om ikke verre, historier fra venninner og kollegaer som har opplevd det samme som gravide!

Og da lurer jeg på; hvem er disse menneskene som ser en gravid kvinne, en eldre mann/dame som er tydelig dårlig til bens, en gutt på krykker, en pappa med spebarn på armen – som IKKE REISER RÆVA SI?

Hvor sliten kan du egentlig være, etter din 7-8 timers jobb eller 5-timers skole (ja, alle over en kam etc – men flerparten vil gå innenfor dette), at du istedenfor å hive deg på sjansen til å gjøre den minste gode gjærningen, heller graver nesa ned i mobilen og later som om at du ikke ser?

For, det er dette som er problemet mitt med denne saken.

Ikke at den gravide ikke overlever turen, eller at den eldre ikke har stått på egne bena før.

Men det større signalet som gis er jo at vi som et samfunn er så opptrent i å ignore, overse, tenke på oss selv – at vi ikke kan ofre 5-10 minutter i et buss-sete en gang!

Jeg har fortsatt vanskelig for å tro at dette er vanlig, her i Barcelona er det nesten utenkelig. Men også da jeg selv bodde i Oslo, var jeg alltid veldig påpasselig med å frigi setet mitt hvis jeg trodde det var for det bedre.

Er jeg usikker på alder, reiser jeg meg bare opp uten å spørre om vedkommende vil sitte.

Stiger en høygravid kvinne på bussen, reiser jeg meg og geleider henne til setet.

Jeg tar heller sjansen på at noen blir fornærmet over at jeg tilbyr dem setet mitt, enn at noen må stå og tenke «er det ingen som ser meg?».

Dette er jo ikke en «god gjerning», dette gjør ikke oss som har for vane å reise oss, til ekstra gode mennesker.

Det er bare ren folkeskikk og til en viss grad, medmenneskelighet.

Så for dere som er enige, hva hvis vi hjelper til?

Ser vi at noen trenger sitteplass, men kanskje syns det er flaut/unødvendig å spørre – spør for dem!

Hvis du egentlig har trodd at man ikke skal reise seg for gravide – dobbeltsjekk, reis deg! Det «verste» som kan skje er at personen ikke setter seg.

Og sjåfører – bruk høytalerne til å minne folk på at de burde gi bort setene sine til de som trenger det, OG at visse seter faktisk er reservert til de.

Dette skulle jo ikke være nødvendig, men det kan virke som om det er det.

Føler noen seg truffet? Flott! Det fine med karma er at det aldri er for sent å snu. Så bare vær bevisst på det neste gang, og nyt all den gode karmaen som nå kommer til å ramle over deg. (Basert på vitenskapelig forskning-ish).

Så, hvem er dere som ikke ser det slik? Skjer dette kun i Oslo? Tar jeg helt feil? Har du en lignende historie?

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

5 Comments

 1. Ingrid

  oktober 7, 2014 at 12:11

  Stått 30 minutter på lokaltoget med krykker en gang. «Flaks» at toget var så fullt at jeg ikke ramlet der jeg stod og balanserte på et bein….

  • Tove Eggen

   oktober 7, 2014 at 12:19

   Uhørt, Ingrid! Kjenner jeg blir forbanna av sånt…er det mulig?

 2. Anne

  oktober 7, 2014 at 15:52

  Hei!

  Jeg hadde ikke noe problem da jeg gikk gravid. Det var folk som tilbød seg sitt sete eller brydde seg om meg hvis jeg så synlig kvalm og utilpass ut. Og hvis det ikke fantes noen som tilbød seg så spurte jeg alltid om å få sitte hvis jeg følte meg sliten. fikk aldri nei. Selv nå som jeg har født og kan ha babyen i vognen blir jeg tilbudt sete eller jeg spør. Aldri fått nei. Skjønner at folk mener det burde vært opplagt å gi fra seg sete, men de som har behov kan også bli flinkere til å spørre. Det skal mye til at folk sier nei til ei som er gravid!

 3. Sonja Durand

  oktober 7, 2014 at 19:50

  Blir provosert selv jeg..når skal vi slutte å tenke bare på oss selv? Eller, rettere sagt når skal vi finne tilbake til de gode gamle verdier. Jeg har sett dette mye på buss og tog, med gravide, eldre. Jeg har flere ganger reist meg, når mange (les, alle) andre ikke ser ut til å bry seg. Jeg og mannen min reiste oss for et voksent par som kom i site liten til toget. Han virket litt andpusten, og jeg tenkte at det ar bedre at de satt enn vi. De var svært takknemlige, og hun fortalte raskt at han nylig hadde hatt en hjerteoperasjon og derfor ble andpusten og utenfor. Så neste gang, tenk over hva andre folk kanskje står i, og la de heller sitte (pun intended:)

 4. Maria Terzan

  oktober 11, 2014 at 09:44

  Så bra, deler og laiker og alt. Er du i Oslo nå?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.