iknowthatmagazine.com

NOPOO: UKE 5 – SjampoHvaForNo?

Som mange kanskje har fått med seg, var jeg som vanlig forsøkskanin for Kamille.no i August, denne gangen for å teste den nye hårpleietrenden; Nopoo. 

Nopoo betyr rett og slett No Shampoo, og går ut på at man dropper å bruke sjampo som ofte inneholde sterke kjemikalier og sulfater, spesielt, og enten prøver å vaske håret så rent som mulig (bare vann) eller med mer naturlig hjelpemidler.

Mange holder seg også kun til balsam, og bruker den som en sjampo for å rense opp hodebunnen.

Håpet er å a) vaske håret mindre (at det ikke blir så fort fett), b) leve en renere livsstil. Ikke alle gjør det for begge deler.

(OBS – DE SOM HAR FARGET HÅR BURDE IKKE VASKE DET MED NATRON DA FARGEN KAN FADE)

Dette var ypperlig for meg da jeg allerede prøver å vaske håret så sjeldent som mulig, maks 2 ganger (tidvis 3) i uka, og har før merket hvordan man kan avvenne både hud og hår fra toalettartikler vi tror vi trenger.

Saken er jo egentlig ganske logisk – vi klarte oss fint uten dette før.

Poblemet er jo at vi nå er vant til å vaske håret med sjampo, helt automatisk, siden vi er barn, og det er derfor visse ting man må omjustere seg på i oppstarten.

De første 2 ukene kan du lese om på kamille.no HER, en del morsomme og nyttige ting jeg tok med meg fra den.

nopoo tove eggen

Men selv om jeg jo bare kunne stoppe etter 2 uker, fortsatte jeg – nesten uten å tenke på det. Det har nærmest blitt en prinsippsak å ikke bruke sjampo. Jeg har hatt litt balsam i røttene ved én anledning, ellers så vasker jeg med først natron, skylle, og så eplecidereddikk, la sitte i 5-10 minutter, og skylle ut.

Dette gjør jeg cirka hver tiende dag, og i mellom dette vasker jeg håret med vann 1-2 ganger, alt ettersom. 

For noen som er vant til å vaske håret hver eneste dag, eller annenhver dag for den saks skyld, må dette høres helt crazybananas ut. I know.

Men når man først har kuttet sjampoen, merker man fort hvordan håret nærmest oppfører seg slik det skal gjøre. Det blir nesten ikke fett, og når det først blir det – er det på en helt annen måte. En mye mer usynlig måte.

Håret mitt, spesielt mens det fortsatt var langt (klipte av halvparten her om dagen, men video på det kommer!), har aldri vært så flokefritt og enkelt å stelle. Antakeligvis på grunn av eddiken som har en fiberseparerende- og mykende -kvalitet.

nopoo tove ferie

Da vi reiste 5 dager på hotell-ferie for snaue 2 uker siden, hvor dagene ble tilbragt i klor-basseng, tok jeg ikke med meg noe til håret.

Jeg dusjet og skyldte håret i lunkent vann om kvelden, masserte hodebunn lett, og skyldte med kaldt vann. Ikke en eneste dag så håret mitt fett, eller tørt eller rart ut på noen som helst måte. Helt nytt terreng for min del, med andre ord!

Den eneste dagen jeg har følt at håret virkelig er fett på kort tid? I dag (mandag) – og jeg er ganske sikker på at det er fordi jeg brukte litt balsam i tuppene sist onsdag (ja, du leste riktig!).

nopoo tove etter klipp

Frem til nå har jeg ikke hatt noe behov for å tilføre andre naturlige ingredienser til hårpleien, og om noe har jeg blitt mer bevisst på såper og deodoranter også. Sminke ser jeg på helt anderledes, da sminke uansett ikke er noe vi trenger – mens en vask her og der er tross alt bra for oss.

Men mulig jeg sjekker ut forskjellige triks fremover, så jeg holder dere oppdaterte og oppfordrer dere til å teste ut nopoo – det er faktisk ganske gøy når man først er i gang! Ok, kanskje ikke etter de først 7 dagene hvor håret hvirkelig blir fett (hvis du ikke vasker med vann engang), men tenk så mye man sparer – både miljøet, og lommeboka!

Det eneste jeg savner, er lukten av nyvasket sjampohår – men jeg lover, etterhvert begynner eddikken å få en godlukt. (Eddikklukten sitter ikke i håret hele dagen, den fordunster). Men der skulle jeg gjerne hatt en naturlig løsning, kanskje rosevann?

Nå har jeg bare sprayet lett med parfymen min istedenfor.

Minstemann på 7 år har fått veldig lyst til å prøve selv, så jeg skal sjekke litt hvorvidt det kan være skadelig for barnehår og hodebunn eller ikke. 

Nå går jeg inn i uke nummer 6, og gleder meg til å vaske håret med cirka 1 spiseskje natron, blandet med 100ml varmt vann og cirka 100ml eddikk i kveld!

Har noen av DERE prøvd nopoo? Hvordan gikk/går det?

 

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

6 Comments

 1. Rikke

  september 8, 2014 at 20:53

  Gud dette hvirker jo veldig bra, men vet ikke om jeg helt tørr. Jeg er helt avhengig av å vaske håret hver eneste dag jeg 🙂

  • Tove Eggen

   september 8, 2014 at 21:12

   Ah, desto større grunn til å prøve, syns jeg – Rikke. Du kan enten gå «cold-turky» og kutte alt og la fett hår være fett hår i en uke (litt tørrsjampo og høye bunns er lov!), eller begynne med å trappe ned på sjampoenering. Det vil nok ta lenger tid, og håret blir nok uansett fett fordi det er vant til å bli strippet for naturlige oljer og produserer fortsatt ekstra, så jeg anbefaler det første 🙂 let me know how it goes!

 2. Lin

  september 8, 2014 at 22:56

  For de som ikkje tør er SLS free shampoo helt kurant

  Finnes mange, bla Loreal sin Ever serie som er Vegansk bla
  Sante har flere gode
  Samme har Dr organics
  Jason
  Dead Sea Spa Magic

  og flere andre som er supert for sensitive hodebunner og IKKJE fjerner naturlig fettstoffer fra håret og ikkje fargen heller.

  Vips slips vasker ikkje håret oftere enn 1 max 2 dager pr uke selv og har gjort dette lenge:)

  Ellers er eg impa over deg som tok den helt ut.
  Det gjør eg bare med tennene ( det innlegget om tannebisser eg har skrevet vet du )

  eddik og natron er neppe farlig for gutten,men lag en mer uttynnet versjon 🙂

 3. Hanna Pryce

  september 9, 2014 at 00:12

  Hei 🙂 da jeg var lita jente med langt, langt lyseblondt hår og tilbrakte hele sommerferien på hytta uten innlagt vann, gjorde min mor følgende: Hun plukket kvister av einebærbusker og kokte kvistene /m bærnålene og bærene i regnvann ca en times tid, tror jeg. Etter en lang uke med bare saltvann i håret, fikk jeg en herlig hårvask med kun einebærbusk-avkok. Håret ble så mykt og fikk en nydelig lin-farge. Mor hadde kort hår som måtte «rulles opp». Som «leggevann» brukte hun ØL 🙂 Hun luktet aldri av øl og hun hadde alltid en flott,dyp brunrød farge i håret.
  Det er mye vi kan bruke fra naturen, også til hårvask 🙂
  Hilsner fra Hanna 🙂

 4. Pingback: JAKTEN PÅ ALUMINIUMSFRI-DEO: Here comes the sweat! - iknowthatmagazine.com

 5. Marthe

  november 19, 2014 at 16:00

  Jeg er på min tredje uke nå, bare eplecidereddik og natron. Hittil synes jeg faktisk håret føles rares etter vask. Jeg har fått et helt annet volum, og krøllene jeg savnet sånn har kommet tilbake!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.