iknowthatmagazine.com

Søndagsbrev fra en lærer: Back to work

I begynnelsen av denne uka tok lærerstreiken slutt, dog pressekonferansen gjorde meg ikke noe klokere. De (bl.a.Utdanningsforbundet) kaller det en seier, men jeg er usikker på om vi har vunnet – eller hva vi har vunnet. Synes egentlig den «nye» avtalen ikke sier noe konkret om arbeidstiden vår. Dere kan lese mer om streiken her.

Med en blanding av glede, skrekk, stress og svette skulle jeg nå på jobb. Det å kunne ta på meg vanlige klær, og ikke «streikeuniformen» gjorde meg utrolig glad!

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 12.08.23

Mandag var det møte etter møte – og KS sier vi lærere bør snakke mer sammen!? Mer samarbeid! Har de selv vært lærere?

Tirsdag var det tid for å møte elevene – en gjeng med mer eller mindre forventningsfulle elever med utallige spørsmål på hjertet. Jeg hadde ikke svar på alle, da vi startet så brått, men da var det bare å notere og sørge for å ha svara klare til neste dag. Jeg dro fra arbeidsplassen klokka 17.10 denne dagen, og selv da var jeg ikke ferdig med alle forberedelsene til neste dag med 7 undervisningstimer.

Velstelt må man også som lærer være, men likevel har elevene gjort seg opp en mening om at læreren lukter røyk, kaffe og har dårlig ånde. I tillegg kommenterer de det vi har på oss. Gud bedre om vi skulle være så uheldige å vise hud mellom bukse og genser. Da er vi dagens snakkis rundt middagsbordet. Kan også hende vi havner på en snapchat med et stort LOL over. Oh joy! 😉

Onsdag  – timene kom tett, med den ene nye klassen etter den andre. Forventningsfulle nye ansikt som var klare for å ta imot kunnskap (de fleste i hvert fall). Nye spørsmål fra både lærere og elever. Rakk såvidt lunsj. Dro hjem klokka 15.40, helt tom i topplokket. På kveldstid gikk jeg over timeplanen til noen av elevene som krever mer oppfølging, fant navn på faglærere som måtte ha informasjon om elevene. Ringte en kollega for å forsikre meg om at jeg ikke hadde misforstått noen av punktene i årsplanen.

Torsdag var roligere, med en ny førsteklasse hvor noen av elevene prøvde å utfordre meg på alle forskjellige måter. Forsentkomming og bråk i begynnelsen av timen. To økter denne dagen virket som en evighet, elevene var ikke klare for vurdering første time. På kvelden skulle jeg lage terminplaner i spansk vg1, spansk vg2 og norsk vg3. Jeg lagde en. Jeg får en melding fra en elev som strøk på eksamen til våren, og lurer på om jeg kan hjelpe/har noen tips når eksamen skal tas på nytt. Vi avtaler å møtes klokka ni neste dag.

TGIF – endelig fredag! Møte med elev. Tar noen kopier før timen. Tar ekstra kopier til en kollega som også har det travelt. En elev fra klassen kommer og spør hvor han skal være; han har ikke forstått dette med fagdager. Jeg kommer for sent til spansktimen fordi jeg måtte finne planen, forklare, og forsikre eleven om at han hadde studiedag. Halvveis i spansktimene sniker det seg inn en hodepine verre enn om jeg skulle ha tatt litt for mange øl på torsdag, men elevene har mange spørsmål og er urolige, så det å gå ned for å drikke et glass vann og ta noen tabletter er utelukket. Smiler og fortsetter. Når økta er ferdig, tar jeg noe smertestillende og suser avgårde til et møte som varer til 15.00.

Dette er i korte trekk en oppsummering av uka. Veldig komprimert! 

Nå er jeg omsider tilbake og gjør det jeg liker, dog det føles ikke slik akkurat nå. Jeg er sliten…er det lov å si? Jeg har ikke sluttet å tenkte på det jeg må gjøre før uka starter, men jeg vil ikke klage, fordi jeg har valgt dette selv, og jeg vet at kollegaene mine har det på samme måte – jeg er ikke alene om det.

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 12.07.00

Ofte kan vi lærere være hjemme, men vi er ikke tilstede. Vi har jobb å gjøre/forberede. De som lever med oss rare vesen skjønner tegninga, og lar oss bare være. Vi er jo lærere! De som lever med oss vet at høstferien ikke er ferie hele tiden, men at vi må rette. Juleferien og vinterferien også. Heldagsprøver er gjerne før påske, så dere kan jo gjette hva vi gjør i påskeferien 🙂 Noen drar kanskje på hytta, men jobben blir gjort!

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 11.33.59

Skolestart er alltid tøft for både ledelsen, administrasjonen, lærere og elever. Det er alltid mye informasjon til og fra, nye rutiner, nye mennesker, spørsmål, gjøremål…

Selv om uka har vært tøff – mye p.g.a den brå overgangen/starten, kan jeg ikke klage, det er slik det er å være lærer.

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 11.49.46

Det jeg liker best er å være i klasserommet med elevene. Vite; eller i hvert fall håpe på at når de går ut av timen, så har de lært noe.

Det å kunne gi svar, kunne gi ros, trøst, dele og lære bort noe, lære noe selv. Smile og få et smil tilbake.

 

Nå er jeg klar for en ny uke! Eller nesten da…må bare planlegge litt mer, rette prøvene som skal brukes som utgangspunkt for hvor i pensum det er viktig å starte og lage ukeplaner – hvor ble helgen av?!

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 11.47.29  Skjermbilde 2014-09-07 kl. 11.34.48

Skjermbilde 2014-09-07 kl. 12.07.38

Kilder sitater og ordtak: http://www.ordtak.no/index.php?emne=Undervise

Comments

comments

Maria er bortskjemt, spesielt med tiden sin, og jamrer stadig om at døgnet skulle hatt 48 timer slik at hun får mest mulig ut av dagen. Hun tar seg ofte en lur på ettermiddagen, som igjen fører til sene netter med skriving, retting av oppgaver, facebooking/spilling, snusing på nye reisemål og ikke minst impulskjøp av klær på nettet. Maria er sosial, ansvarsfull, utålmodig og dumsnill. Mest av alt er hun kjent for å ikke gi seg når hun virkelig vil noe i livet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.