iknowthatmagazine.com

Jeg streiker!

Jeg streiker er et uttrykk vi ofte bruker når vi ikke orker mer. Gjerne når vi er lei noe, eller uenige. Men som regel blir det med uttrykket og ikke noe mer.

Slik er det ikke denne gangen. Nå er det alvor:

JEG STREIKER!

2014-08-14 12.40.16

Jeg som lærer har vært i streik siden mandag – med alt det innebærer av streikevakter og streikeaktiviteter som viser samhold, og at vi er villige til å virkelig stå på krava for en god skolehverdag. Vi deler ut flygeblader med info om hva streiken går ut på, og er synlige i byen vår. Med min bakgrunn fra Chile, savnet jeg gassmasker og steinkasting (he he) – men da fikk jeg streng beskjed om at: «Nei Maria, nå er vi i Norge». Ja, selvsagt er humoren på plass enda vel 😉

Jeg forstår at det er mange der ute som ikke skjønner hvorfor vi «klager», og sist i dag var det en som hadde litt mye på hjertet i forhold til «hvor godt vi lærere har det», «at vi måtte slutte å klage»  samt en del andre usakligheter jeg ikke vil bruke tid på nevne her. Men jeg tenker at for å klage på oss – LÆRERE, så MÅ man ha innsikt i hva streiken går ut på. Jeg har ikke klaga på at jeg ikke har det godt.

Jeg har det kjempefint og er glad i jobben min. Jeg aksepterer og liker måten vi jobber på, og jeg liker godt både kollegaer og elever!

Jeg klager ikke på ferien, lønn eller ledelsen!

DET ER IKKE DET STREIKEN DREIER SEG OM! 

Jeg henviser til Utdanningsforbundet, hvor de uttaler seg på en ryddig måte om hva streiken virkelig går ut på:

«Lærerne i grunnskole og videregående skole jobber 8,6 timer hver dag: Det blir 43,25 timer i uka i 39 uker, mens det normale ellers i arbeidslivet er 37,5 timer i 45 uker. Dette kalles et komprimert arbeidsår. Årsaken til at våre medlemmer har en slik arbeidstidsordning, er at lærernes arbeidsår skal følge elevenes arbeidsår.
Dette er også årsaken til at lærere har flere arbeidsfrie dager på sommeren – lærere har ikke flere feriedager enn andre, men tar ut tvungen avspasering når elevene er borte fra skolen.»

Jeg streiker altså ikke for å slippe å jobbe 7,5 timer hver dag, men for en arbeidstidsavtale som gir muligheten til å gjøre en best mulig jobb for elevene. Vi lærere må kombinere mange intensive undervisningsøkter med konsentrasjonskrevende oppgaver som planlegging og vurdering. Det er denne fleksibiliteten arbeidsgiver vil fjerne.

Vi mener det vi streiker for er det beste både for elever, foreldre og lærere. Med andre ord det beste for en god skole.

Kilde: http://www.utdanningsforbundet.no/Hovedmeny/Lonn-og-arbeidsvilkar/Lonnsoppgjoret-2014/Streiker/Nyheter/Larerne-jobber-MER-enn-75-timer-hver-dag/

Videre (og i kjent stil), har jeg behov for å rette en kritikk mot nyhetssendingen på Tv2Nyhetskanalen, som omtaler streiken med litt feil fokus. De fremstiller (i mine øyne) Utdanningsforbundet som naive. Dette fordi når de først bruker noen minutter på det i sin sending, kun nevner at kommunene sparer masse penger på at vi streiker. Men igjen, kanskje de ikke kan uttale seg på noe annet vis?

Jeg forstår at Tv2 ønsker – og kanskje MÅ forholde seg nøytralt i en slik sak, og jeg er ingen ekspert…men dog…

Hva med å si noe om engasjementet til lærerne rund om i de forskjellige byene? Det er en jobb å streike også! Det har jeg ikke sett noe av. Men så er jeg opptatt med å streike, og det innebærer (til tross for hva folk måtte tro) ikke det å sitte å se på tv, ei heller male huset.

Lokalavisene har vært flinke til å vise noe av engasjementet, og nå har også IKTM gitt meg muligheten til å oppklare noen misforståelser rundt streiken.

 

lararnestreiker

 

10514414_502216839909736_3113132725070304084_o

Jeg kan ikke klage over streikeforholdene! Utdanningsforbundet og spesielt lederne ved min skole/by gjør en kjempejobb! Men jeg ønsker at partene snart blir enige, slik at jeg kan begynne skoleåret og gjøre den jobben jeg er ment for!

Takk for meg; skribent for IKTM, men først og fremst LÆRER – og stolt av det! 

 

Comments

comments

Maria er bortskjemt, spesielt med tiden sin, og jamrer stadig om at døgnet skulle hatt 48 timer slik at hun får mest mulig ut av dagen. Hun tar seg ofte en lur på ettermiddagen, som igjen fører til sene netter med skriving, retting av oppgaver, facebooking/spilling, snusing på nye reisemål og ikke minst impulskjøp av klær på nettet. Maria er sosial, ansvarsfull, utålmodig og dumsnill. Mest av alt er hun kjent for å ikke gi seg når hun virkelig vil noe i livet.

4 Comments

 1. Lin

  august 15, 2014 at 15:08

  Im in your corner<3

  Eg heier på lærerene !!!!

 2. Maria Terzan

  august 15, 2014 at 15:26

  Tusen takk Lin! Håper ikke alt er forgjeves

 3. Pingback: Søndagsbrev fra en lærer: Back to work - iknowthatmagazine.com

 4. Maria Terzan

  september 7, 2014 at 12:06

  I ettertid må jeg kommentere at det tok seg opp i media etter hvert som streiken vedvarte…med tanke på det avsnittet jeg skrev om at media ikke gav det så mye oppmerksomhet. Sånn. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.