iknowthatmagazine.com

LIKESTILLING I MILITÆRET: Har forsvaret skjønt noe ikke andre har?

Da jeg hørte at forsvaret hadde innført fellesrom for menn og kvinner, som et ledd i å hindre seksuell trakassering, tenkte jeg: kjerringa mot strømmen!

Hæ- gjøre stikk motsatt alle andre, eller være helt nymotens? Hvilket spor er de egentlig inne på her?

image
Og siden man skal krøkes som god krok skal bli, eller noe sånt, så måtte jeg jo som skribent i vårt fantastiske magasin for kvinner, høre med de det nettopp gjelder – kvinnene! Hva synes de egentlig om dette her?

To sporty jenter gikk på sesjon, som forøvrig har blitt påbudt for kvinner også siden i 2010, og disse to takket også JA TAKK til et år i garden. Trine Grindvik (20) og Tonje Larsen (19) hadde begge ønsket seg et år med mye fysisk aktivitet, erfaring fra tett samarbeid med andre og å lære seg selv bedre å kjenne. Larsen sier:

-Jeg føler at et år i militæret er nyttig på mange områder og det er noe som vil følge deg positivt senere. Du lærer mye om deg selv og dine egne grenser, og å presse deg selv når viljen sier noe annet. En grunn til at jeg også gikk inn, er at min mor var i forsvaret i sin tid og jobbet som sersjant. Hun snakket veldig positivt om sin tid der, og det motiverte meg enda mer.

Begge ble overrasket da de ble presentert for en ny løsning – nå skulle de ikke bare ligge på rom med 6 stykker, de fleste av de var i tillegg gutter (ja, vi kaller de menn ja, så lenge de er over 18, note to self!). Dusj og toalett skulle de dele også, selv om det ikke på noen slags måte ble pålagt de at de skulle brukes samtidig…puh…noen hemmeligheter må vel ei jente få ha?

Ikke fikk de vite grunnen for at de skulle være med på et slikt eksperiment heller, det ble som i forsvaret generelt, forventet at man skulle lystre. Det viser seg dog at disse kvinnene er strålende fornøyde med å være forsvarets forsøkskaniner!
– Å bo på rom med menn gjør at vi har følt oss som en av «gutta», en i teamet, med en gang.

Da jeg spør om de kjenner til seksuell trakassering, er det som om spørsmålet kommer helt overraskende.
– vi blir som søsken når vi bor så tett sammen. Jeg har ikke hørt om noen som har opplved seksuell trakassering i mitt å i garden, svarer begge to unisont.

kvinner i militæret (566x800)

De opplever at gutter ofte er mer reale å bo med. Javisst kan man ha uenigheter, men de ordnes raskt opp i. Faktisk går det så bra at begge kvinnene lurer på om blandede rom egentlig er et ledd i å få færre intriger på dame-rommene. Hmm, kanskje det var DET forsvaret var ute etter – å få slutt på type Paradise Hotell intriger?;-)

– Vi må nok tåle litt mer rot og sure sokker (les: generell kropplukt, red. anm.:-), sier Trine Grindvik om å bo på rom med menn.

Dog er altså Trine og Tonje strålende fornøyd med ordningen, og de kan sterkt anbefale et år i forsvaret for kvinner. Det å få lov til å utfordre seg selv og oppleve at man får til mer enn man tror, det å være avhengig av et tett samarbeid og kameratskap og lære andre mennesker å kjenne, er noe de begge fremhever som verdifullt.

– Jeg lar ikke ytre merkelapper som klær og utseende stoppe meg i å bli godt kjent med noen og verdsette venneskap, som det kanskje er lett å gjøre i andre settinger. Her er alle sett på som like, og alle bærer uniform, forteller Trine.

image

Tonje har blitt motivert til å fortsette sin karriere i det militære. De ser det som en helt naturlig prosess at kvinner også (trolig) skal bli vernepliktige – for vi er jo tross alt likestilte her i Norge. De ser på det som positivt at andelen kvinner i det militære har økt fra 9% i 2009 til ca 15% i dag…

…men hvem skal de da dele rom med til slutt??

image

(Bilder: private fra Grindvik og Larsen)

Comments

comments

Sonja Gundersen Durand: Det har blitt sagt mang en gang at Sonja passer så godt som terapeut og som yogalærer, fordi hun har et så rolig og vennlig vesen. Merkelig da, kanskje, at hun har fått så store problemer med å sove om natta. Typisk eksempel på kvinner i dag, muligens? Hun har lyst til å gjøre alt, særlig dersom det omhandler skole eller reising....eller jobb...eller yoga...eller.....:-) Så nå har hun også blitt nyklekket moteblogger og artikkelskribent, for diktene hun skriver blir man ikke rik av:-) Blogger på www.sonjadurand.com

1 Comment

  1. Maria Terzan

    juli 16, 2014 at 18:10

    Interessant Sonja! 🙂 Jeg har ikke tatt noe stilling til det ennå, men jeg tror mange kan ha godt av et pliktig år; både jenter og gutter.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.