iknowthatmagazine.com

TRENINGSLOGG: HALVVEIS TIL DIABETES 2…

First things first; LCHF-Kostholdet har virkelig vært lekende lett, og selv om jeg ikke oppdaterer så mye så er det fordi jeg virkelig ikke tenker så mye på det.

Akkurat som det burde være.

Mange «dietter» får en til å konstant tenke på mat, noe jeg har drømt om å unngå. I 15 år har jeg konstant tenkt på hva jeg spiser.

Hvor mye det skal være, hvor lite det skal være, hvor mange kalorier, hvor mye dritt-mat jeg skulle handle for at det skal være verdt å bryte dietten jeg måtte være på. Alt har handlet om mat og kropp – spesielt å være tynn/tjukk.

For 3-4 år siden ble jeg 100% glad i hvordan kroppen min så ut, uansett om den var på 120kg eller 107 kg (som jeg har svunget mellom), men jeg har ikke vært fornøyd med at denne vekten er farlig for helsa mi.

Nå som jeg motivasjonen min har vært riktig, og tanken om at jeg er allergisk mot karbo er på plass, har det virkelig ikke vært noen stor sak eller oppofring å styre unna karbo.

Men fordi jeg hadde en del av symptomene som hører med Diabetes 2 (uklart syn, trist, tissatrengt, soppinfeksjon, tørst, trett – kilde: Norsk Helseinformatikk), ville jeg få kroppen ordentlig sjekket for å være sikker på at alt var bra.

Det var det ikke.

Fordi det er vanskelig å gå til en hvilkensomhelst lege når man lever en LCHF-livsstil, booket jeg time hos de norske ekspertene på området, nemlig Hexeberg Klinikken. Jeg og familien min har utallige bøker om lchf derfra, som har hjulpet oss utrolig masse.

Det var ikke billig, 1550,- per time (55 minutter), men vel verdt det i mine øyne – spesielt etter at svarene kom inn.

Jeg sendte mail og forklarte at jeg var i Norge i kort tid og var veldig bekymret, og de ringte meg tilbake etter noen timer og fikk presset meg inn på den siste timen dagen etter. (Jeg kontaktet klinikken så klart som privat person – ikke som «journalist».)

Jeg ble henvist til Dr. Erik Hexeberg og første konsultasjon handlet mye om min historikk, familie, spisevaner før og nå, symptomer og lchf-kunnskap. Og ja; han var imponert over det jeg allerede kunne..(*stolt*).

Han var sikker på at jeg ikke hadde utviklet Diabetes 2, men at jeg derimot mest sannsynlig har en melkeintoleranse som han har sett gjøre mange pasienter slappe og triste. Det kan stemme bra da jeg spiser mer melkeholdige produkter nå enn før (ost og seterrømme på alt – og fløte så klart!). 

Men for å sjekke opp kroppen og systemet sendte han meg videre til nærmere 40 blodprøver via Fyrst. Dette kostet 40kr og jeg møtte bare opp morningen etter og fikk komme inn etter 15 minutter (på Furuset). Vi testet alt fra blodsukker, til østrogen, til jern, til kolestorol (gunstig og ugunstig), til insulin, til alle vitaminer – ja, you name it!

Siden jeg skulle tilbake til Barcelona uka etter, fikk jeg time for å gå igjennom blodprøvesvarene med en gang prøvene kom inn – veldig god behandling med andre ord, men så er det jo en privat klinikk.

Hexeberg satt seg ved siden av meg for å gå igjennom blodprøve-svarene, og forklarte at mye var bra, men at to ting var svært alarmerende.

Jeg skal ikke gå i detaljer, men kort fortalt hadde jeg et alt for høyt insulin-nivå og en annen verdi som har med c-peptid å gjøre var også forhøyet, slik at kroppen min allerede har utviklet en resistens for en god stund siden, og produserer ekstra insulin.

Det betyr at hvis jeg spiser karbo, sendes disse rett til fettcellene og lagres der (altså, opp i vekt). Nå som jeg ikke spiser karbo, er blodsukkeret mitt helt fint – som er det en fastlege ville sjekket (det var i allefall det de gjorde på meg for noen år siden), og det kan det også være når jeg spiser karbo pga denne resistensen.

Problemet er at Insulinet mitt lå på 220 (burde ligge under 170 generelt, men lavere for min type kropp), som har ført til at kroppen min er fylt med betennelse (som forklarer mye av andre helseplager de siste årene) og hvis jeg ikke fortsetter på kostholdet vil jeg utvikle Diabetes 2 innen jeg fyller 40.

Sjokkerende, jeg vet.

Det rare er at jeg ble veldig glad av å høre dette. Hexeberg var nok redd for at jeg skulle bli trist, men for meg er dette bare en bekreftelse på hva jeg og familien min har trodd vært sant. Det gir meg bare ekstra motivasjon, og nærmest en rettighet, til å følge kostholdet kroppen min er designet for å leve på. Når folk sier «kom igjen a, bare ta deg en liten bit kake/pizza/spagetti/kjeks» – så har jeg full rett til å si «Nei takk, jeg har ikke lyst på litt Diabetes 2″.

Favoritt lchf-måltid: Kjøttbit med rikelig fett, blomkål-puré, cheerytomater og Squash - mmmh!

Favoritt lchf-måltid: Kjøttbit med rikelig fett, blomkål-puré, cheerytomater og Squash – mmmh!

Fint var det også å få bekreftet at verdiene mine i tillegg forklarer hvorfor jeg er/har vært en overspiser. Det er ikke bare jeg som er lat, tjukk og dum – kroppen min har vært forvirra av all karboen den har fått og trodd at den konstant var i høst-modus og skulle fete seg opp for vinteren! Samtidid som den etter resistensen har lagret alt av karbo som fett…great!

DET i seg selv gjør at jeg føler enda mer kontroll over mitt eget liv og hvordan jeg faktisk velger å spise. Så selv om det er bekymringsverdige verdier blodprøvene viser, så vet jeg 100% at jeg ikke kommer til å la det ende med Diabets 2. Jeg kan for mye og det er for enkelt å legge om til lchf – som jeg har gjort i 4 måneder nå (og «studert» i 10 år), til at det skal skje.

I tillegg lærte jeg at, med mine verdier og den type kropp jeg har (som Hexeberg også refererte til som den ultimate urkvinnen – i knew it!), så må jeg være hakket strengere på inntaket (20 gram om dagen) og spise frokost selv om jeg ikke er sulten. Vanligvis er det helt ok å spise når man føler sult, men fordi kroppen min har begynt å produsere eget forhøyet insulin, må jeg fore den for at den skal stoppe med det. Rett og slett.

Jeg vet jeg ikke klarer å forklare eller gjenfortelle dette 100% korrekt – så ikke ta livsvalg basert på min historie. Men har du Diabetes 2 og gjerne overvekt (selv om man kan være slank og utvikle Diabetes 2 også) i familien – og du selv syns det er vanskelig å forholde deg til mat, så anbefaler jeg turen til en kyndig lege som har jobbet med lavkarbo.

For det jeg derimot ER forbanna over, så mye at jeg begynte å gråte i bilen på vei tilbake fra legen, er at dette ikke ble catcha før. Og hva hvis jeg ikke SELV hadde tatt kontakt med den private klinikken? Hva hvis jeg og min familie ikke SELV hadde lest oss opp på lchf? Hva da? Jo, da hadde jeg vel utviklet Diabetes 2 – og mest sannsynlig, før den tid i følge Hexeberg, ME eller Fibromyalgi pga. betennelsen i kroppen.

Jeg sa til Hexeberg at dette gjorde meg skikkelig sinna på det norske helsevesenet, og han nikket enig – «Det burde du være».

Akkurat da klarte jeg ikke tenke før jeg pratet, og det bare datt ut av meg «Men hva med deg? Dette var jo nytt for deg også engang i tiden?» – og Hexeberg, som jeg må få si er en skikkelig god og dyktig fyr svare kontant «Absolutt – jeg har jo vært en idiot som har sittet med diabetikere foran meg og ikke en gang spurt dem om hva de spiser». Det syns jeg var et så ærlig og fint svar.

Ellers er jeg nede på 102 kg (yeah!) og har økt målet mitt fra 95kg til 90kg – så dette er året jeg skal gå ned 25kg (ikke 20), og jeg er dermed halvveis i mål!

I tillegg skal jeg oppholde meg mer på ett sted (Barcelona) fremover, og har tatt opp løping og styrketrening igjen, nå både for ryggen sin del, men også for å stramme opp – man merker 13 kg vekttap på huden, for å si det sånn!

Men mer om det kommer…

(PS: For litt spørsmål og svar på lchf fra Dr. Erik Hexeberg kan du sjekke ut denne chatte-runden – selv om det er korte trekk!)

LES MER:

– Dette er året jeg går ned 20 kilo!

– Hvordan jeg gikk ned 5 kg på en uke

– Gjør løping gøy!

– Ny rekord!

– Ned i vekt uten trening

– Trodde du jeg hadde gitt opp?

– Ukes-meny for LCHF

– ALT JEG KAN OM LCHF!

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

5 Comments

 1. ~Lin

  april 29, 2014 at 15:29

  Høres ut som gubben, han gikk ned i vekt -trente mye mer enn deg og var egentlig flink,men føk oppigjen og sånn holdt han på.
  Han gikk på lvakarbo og ketose i 9 uker med amazing resultat og nå på mer vanlig kosthold og oppfølging av lege og trener har han gått ned over 30 kg siden oktober. Kg spiller egentlig ingen rolle, det som spiller rolle er at han var insulinresistent OG at han har mistet 33% fett, for uansett hvor mange kg man går ned spiller det ikkje så voldsom rolle om man er fet innveding.
  Eg er så glad på dine vegne Tove at du har fått hjelp og du er på rett vei. Du trenger ikkje engang nevne at du ikkje vil ha dibates, du kan bare si at du er allergisk for det er jo egentlig det det er 🙂
  Eller du kan si eg liker det ikkje 😛 det er nemlig også lov ;))

 2. Charlotte

  mai 7, 2014 at 21:31

  Du er en stor inspirasjon! Og dette var et velskrevet innlegg med god kunnskap bak. Min samboer har endel likheter med det du beskriver og for meg er det innimellom mystisk at kroppen hans niholder på vekten når vi spiser mye av det samme og at han blir trøtt og sliten mens jeg vil finne på ting… Jeg tror jamen meg jeg skal sende ham til Hexeberg for en full sjekk, jeg har hørt mye om dem fra før også… Takk for at du skrev dette!

 3. Kari

  mai 10, 2014 at 12:24

  Nå ble jeg så inspirert! Jeg måtte sammenlikne din treningsspilleliste med min – og så at jeg hadde SÅ mange bra låter der at jeg bare måtte løpe meg en tur, og den motivasjonen har jeg vært på jakt etter en stund! Så TUSEN TAKK, Tove 🙂 (tips: Lose control – missy Elliot, bransjehora – tungtvann, happy – pharrell, red allert – basement jaxx, u can’t touch this – mc hammer, hollaback girl – gwen stefani, only gril – rhianna…and the list gies oooooon!)

  • Tove Eggen

   mai 11, 2014 at 10:19

   Å herregud! Alle disse må jeg få på tlf sporenstreks! Hvordan kunne jeg ha glemt The Gossip? Resten er også helt fantastisk – så mye bra inspo på en søndag, takker og bukker! Klemmer fra Tove

  • Tove Eggen

   mai 11, 2014 at 10:20

   Haha – jeg vet det ikke var Gossip du mente forresten, men kom bare på det med control til missy…Ahh…missy ass, hvor har hun blitt av?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.