iknowthatmagazine.com

HVOR VIKTIG ER EGENTLIG FAR?

Politikk rundt foreldrepermisjon har vært opptatt av at far skal ha mye tid med den nye babyen. De har til og med satt av et spesifikt antall uker for at far skal være sammen med barnet. Jeg har tidligere skrevet hva jeg mener om den saken her. Jeg synes det er flott, at det legges til rette for at far kan være mer til stede, men er vi tjent med en politikk som gjør at familien ikke kan bestemme selv hvem som skal være hjemme? Det blir litt som å ha et ekstra par foreldre, gjør det ikke, når staten skal bestemme det for oss….(ok, kanskje jeg blir litt tenåring og trassig igjen, men jeg liker ikke at noen skal bestemme slike viktige ting for meg!)

Men når permisjonstiden er over, hvordan legges det til rette for far da? Det er mange foreldre som blir enige om ordninger som fungerer for de og barna ved et brudd, og de siste årene har det blitt nokså vanlig at man har barna 50% hver. Jeg kan godt begynne å argumentere mot den ordningen også, ved å si at mange barn trenger mer stabilitet enn den ordningen kan gi, men ok, jeg skal ikke bli som politikerne her (he he ikke noe personlig imot politikere, men politikk er til for å diskuteres) og tre mitt synspunkt nedover noens hode.

Faktum er (og det er løselig basert på opplevelser fra fedre der ute, ikke tall) at ved et brudd der partene ikke blir enige om en ordning, så har far lite han skulle ha sagt. Dersom far er så viktig (og det kan vi vel enes om?), hvorfor tildeles han da ofte annenhver helg med sine barn? Eller mindre? Mange fedre opplever at barna blir brukt som et maktmiddel, og sabotering av samvær fungerer som et slags plaster på såret for vonbråtne kvinner (og her må jeg tilføye at det skjer andre veien også).

Kjærlighet for meg, er å ønske den man er glad i, det aller aller beste. Det betyr noen ganger at man kan bli såret selv, at de velger en vei i livet som jeg ikke får vært med på. Kjærlighet er ikke å la være å bry seg om det, men å tåle min egen tristhet og tåle at andre har et fint.

Emosjonell generøsitet (ok, det er vel egentlig ikke et ord, men fra nå av er det et 😉 ) er noe av det aller viktigste du kan vise barna dine. Og kanskje du nettopp bør begynne med barnas andre forelder…..

– og vice versa, selvfølgelig!

Hva syns dere om dette temaet? Har far for lite rettigheter både fra samfunnet og det rettslige?

image
(bilder: Faksimile farogbarn.no)

Comments

comments

Sonja Gundersen Durand: Det har blitt sagt mang en gang at Sonja passer så godt som terapeut og som yogalærer, fordi hun har et så rolig og vennlig vesen. Merkelig da, kanskje, at hun har fått så store problemer med å sove om natta. Typisk eksempel på kvinner i dag, muligens? Hun har lyst til å gjøre alt, særlig dersom det omhandler skole eller reising....eller jobb...eller yoga...eller.....:-) Så nå har hun også blitt nyklekket moteblogger og artikkelskribent, for diktene hun skriver blir man ikke rik av:-) Blogger på www.sonjadurand.com

4 Comments

 1. Tove Eggen

  april 23, 2014 at 10:06

  Hurra! Jeg er jo selv stemamma til to gutter som har bodd 50/50 hos oss og moren de siste 3 årene. Tidligere hadde vi de annenhver (eller ofte hver) helg, og forskjellen fra å gå over til annenhver uke har vært enorm. Barna viste umiddelbar forbedring både hjemme og på skolen, er mer organiserte, vi voksne samarbeider bedre og ikke minst får far en like stor del av oppveksten som jeg syns er fair. Jeg har ofte sagt at jeg generelt syns far har for liten plass i barn sine liv (tatt over en kam, så klart) både i og utenfor samliv. Generelt burde samfunnet, og kvinner direkte, være flinkere til å gi plass og menn til å ta plass. Alle har forskjellige måter å ville velge å leve på, og det er jeg helt enig i at man absolutt må respektere. Men tiden hvor man går ut ifra at far ikke er interessert eller kapabel til å forsørge barn emosjonelt og ikke bare økonomisk, burde for lengst være forbi. Også må jeg få legge til at jeg grøsser når jeg hører damer si «mannen ‘passer’ unga i kveld» – akkurat som han er en midlertidlig barnevakt til du er på plass igjen..haha…sorry 😉

 2. ~Lin

  april 23, 2014 at 16:51

  Til Tove, det er mange menn som sier at du må skaffe barnevakt om du skal ut eller bort etc for de har ofte ikkje tid til ungene eller har planer. Så barna er som oftest mammas ansvar. Opplevd det ofte selv og med klienter når eg ahr holdt kurs.

  Til Sonja

  flott innlegg, syns det er viktig med far på banen,men mer stabilitet bør være tilstedet enn kunne annhver helg. Nå er mange fedre ikkje intressert i mer og mange barn ønsker helst å bo en plass istedetfor å pendle mellom hjem og kanskje bonussøsken der de må tilvende seg å ikkje være så viktig som *hjemme*
  Barna er alltid viktige men man må finne balansen:)

  Mange menn er fantastiske ferdre for sine barn og enkelte bedre enn mødrene-desverre er det ikkjeflertallet og eg syns barn burde fått bestemme litt mer om hvor de burde få bo,kanskje ikkje som bittesmå,men mer senere samtidig er det bra de slipper ansvaret med å fæle at de må velge.

  Min bror sine barn har nå sagt fra at de ikkje vil på besøk mer da han bor med en dame med barn som ignorerer hans barn. De sier hverken hei eller hadet etter besøket er ferdig om det er timer, en helg eller ferie.
  Min bror prioriterer ikkje sine egne barn og eg syn det er skammelig, spesielt med tanke på at han hadde dem i flere år før han gidtet seg igjen.

  Han andre broren min derimot prioriterer sin sønn fremfor alt -så det fins forskjeller heldigvis:))

  • Tove Eggen

   april 24, 2014 at 11:40

   Men det er jo helt ufyselig – er du ikke enig, Lin? Det hadde ikke jeg blitt med på i alle fall, men jeg respekter så klart at man er forskjellige

 3. ~Lin

  april 29, 2014 at 16:30

  Personlig syns eg at om du velger noen med barn fra før, med hunder fra før eller dere får barn og event dyr sammen har BEGGE ansvar og at det burde ikkje være nødvendig med barn&dyrevakt når mamma skal bort-skule ønske det var anderledes og hos noen ER det det,men i de aller fleste familier så er dette normen.
  Syns også at alle barna skal ha like mye verd og tid etc
  sånn er det desverre heller ikkje i mange hjem med bonus barn eller helgebarn :/

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.