iknowthatmagazine.com

STYR UNNA DE DÅRLIGE ØYESKYGGENE!

Hemmeligheten som jeg skal dele med dere nå (hoho – føler meg som en figur fra barnetv her) kunne like gjerne hatt tittelen: «Hvordan kjøpe øyeskygger – period«.

(Øyeskyggene over er fra MAC og er noen av mine absolutt favoritter!)

Jeg  har nemlig et lite triks som sørger for at hver eneste øyeskygge (eller rouge for den saks skyld) er av høy kvalitet og i den fargen du var ute etter.

Men fordi jeg er makeup-lærer kan jeg jo ikke bare fortelle dere hva man skal gjøre når man shopper, før jeg forteller hvorfor. That’s the deal – take it or leave it (eventuelt skroll nedover – vi driver ikke med eneveldig makthaveri her 😉 )

PIGMENTENE BESTEMMER

En øyeskygge får fargen sin av noe som heter fargemolekyler – bedre kjent som pigmenter. Det er derfor fargen i seg selv, og hvor god en øyeskygge er, avhenger av hvor mye pigment den har blitt tilført.

Noen pigmenter er sterkere enn andre, og noen er rett og slett dyrere.

Når man bruker mye av samme pigment i et produkt, kan det se veldig sterkt og kraftig ut, men hvis den egentlig har blitt blandet ut med mye annet – som talk, vil den ikke bli like sterk når man kun bruker litt av produktet.

Dette kan vi sammenligne med at en kongeblå olabukse virker som den blir lysere etter vask, men den har egentlig bare mistet en del av pigmentene sine, og blir dermed svakere – men ikke lysere direkte.

DÅRLIGE ØYESKYGGER

Så hva har dette å si for øyeskygger?

Jo – for at fargen du ser i beholderen skal bli lik på øyelokket ditt, må pigmentene være veldig tettpakket, dvs –  produsenten må ha brukt rikelig av fargepigmentet.

For å spare på pengene, vil ofte rimelige produkter kun inneholde en brøkdel av fargepigmenter nødvendig for å oppnå den samme fargen som du ser i beholderen. Da ender vi opp med å måtte legge en hel haug av produktet på øyelokket, for å tilnærme oss fargen vi var ute etter.

Dette vil igjen føre til at skyggen drysser, og den sitter ikke like bra på øyelokket.

Lite pigment/sparsomt pakket fargemolekyl = dårlige øyeskygger.

You see?

Øyne

GJELDER DYRE SKYGGER OGSÅ

Men det betyr ikke at det bare er de billigste øyeskyggene som har dette problemet, og noen ganger vil de faktisk fungere helt fint hvis produsenten har funnet et rimlig pigment å bruke.

Dyre merker som Lancôme, Dior og Guerlain kan også ha øyeskygger med dårlig pigmentering, spesielt i såkalte one-shot kolleksjoner. Dette er ofte fordi fargene som brukes ikke alltid er i fast sortiment, så kostnaden av å produsere dem som helt nye + de påkostede emballasjene ofte stjeler fra budsjettet til gode pigmenter.

Og jeg skal være den første til å innrømme at øyeskygger fra Dior generelt, virkelig ikke er gode – og derfor bruker jeg de heller aldri i sminkevideoene mine.

Hvis du er ute etter et øyeskyggesett som ser ut som en liten håndveske med Dior-logo, så vær så god – for all del! Men her betaler man for merket og emballasjen, folkens, syns nå jeg.

Mine favoritt øyeskyggemerker generelt er:

 • MAC
 • Yves Rocher
 • Make Up For Ever
 • Make Up Store (selges nå også på Nelly.no)
 • Estée Lauder
 • IsaDora (Light & Shade duoene)
 • Maybelline (Color Tattoo kremskygger)

I den rekkefølgen, ja 🙂

Tenkte også å dele litt kunnspak om hvilken knæsj farge man burde velge, men da blir dette en aaaaltfor lang sak for internettet, så rop ut hvis dere er keene på det!

I mellomtiden kan du sjekke ut disse:

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

10 Comments

 1. Sonja Durand

  mars 13, 2014 at 12:34

  Jeg har brukt Makeup Mekka sine en del, og synes de sitter godt og er fargemettede..og til en rimelig pris. Jeg er ingen ekspert, men ville ha anbefalt de og…

  • Tove Eggen

   mars 13, 2014 at 17:00

   Har enda ikke fått testa men gleder meg til å gjøre det kjenner jeg!

   • Karina

    mars 14, 2014 at 19:00

    hvis jeg kan spare deg for bomkjøp så ville jeg ikke testet makeupmekka. Jeg kjøpte en palett derfra med forskjellige øyenskygger man kan sette i , litt ala mac men fy f… for noe dritt… når man swatcher er fargen så svak at det nesten ikke kommer farge på. Men det kan jo være noen liker øyenskygger med svake farger og da er disse helt supre:)

    • Cassie

     januar 13, 2016 at 02:52

     Der er eg uenig med deg. Alle skyggene eg har fra Makeup Mekka (og det er en del nå) er godt pigmenterte på meg og sitter som et skudd 😉 Og glem ikke at ikke all sminke sitter likt på alle ^^, Hilsen en som IKKE liker «svake øyenskygger) <3

 2. ~Lin

  mars 13, 2014 at 13:51

  Mange faller for fargene uten å sjekke pigmentering og andre kjøper bare merke uten å sjekke kvalitet.

  Art Deco er også et bra merke med veldig fine pigmenter og både skimrende og mattere skygger -crueltyfree åffcårs

  • ~Lin

   mars 13, 2014 at 13:53

   ops glemte helt Makeup geek by Marlena de er fantastiske og ikkje dyre heller-desverre kjøpes de på utenlandske nettbutikker,men ofte kan de fungere som dupes for MAC og er inpirert av mange av MAC sine skygger.
   De er ganske rimelig i pris for kvaliteten de holder -som er hennes mål 🙂

   • Tove Eggen

    mars 13, 2014 at 17:01

    Er de? Har dømt til litt kjenner jeg – men skal se om jeg får testa snart jeg da! 🙂

  • Tove Eggen

   mars 13, 2014 at 17:01

   Åh, nå er det lenge siden jeg har brukt Art Deco kjenner jeg – må bli!

 3. Anne-Lene

  mars 13, 2014 at 14:54

  Inglot inglot inglot! Ikke glem Inglot! Fantastiske priser, upåklagelig utvalg, genialt system! Bare pass på å test fargene på hånden, da det ikke er alle som er like kremete/pigmenterte. Men utrolig mange gode 😉 om du ikke har prøvd, så må du, Tove!

  Klem Anne-Lene (hu rødhåra fra AC) 😉

  • Tove Eggen

   mars 13, 2014 at 17:02

   Skal absolutt testes! Brukte glitterpigment i nyttårsaften sminkevideo for kamille.no og det var veeeldig fint! Hører også mye bra om foundation, så her blir det shopping snart!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.