iknowthatmagazine.com

VI FEIRER BÅDE DEN STERKE OG DEN SÅRBARE KVINNEN!

Her om dagen tenkte jeg stille for meg selv «Vi må vel skrive noe på kvinnedagen – vi er jo et nettmagasin for kvinner tross alt».

Ideene kom ikke strømmende til – mildt sagt.

Selv om vi kvinner generelt i Norden er relativt heldige, og har et helt annet forhold til likestilling enn det kvinner har i resten av verden, er jeg selv kanskje spesielt utenfor på grunn av liv og yrke.

Så jeg har ingen agenda, ingen maktkamp – likestilling, som for meg betyr like fri rett til å bestemme over eget liv, er en naturlighet og ikke en rett.

Men det jeg noen ganger ser, at vi ofte fokuserer bare på de fantastiske, sterke, positive, suksessfulle kvinnene og det å være sårbar har nærmest blitt et skjellsord.

Så i dag ville vi sette fokus på hele kvinnen, og alle hennes sider – fra usminket til polert, sine gleder og frykter – stoltheter og skam.

For kvinner er så mangt, og alt er lov så lenge man har det bra med seg selv 🙂

Jeg har derfor intervjuet noen av iknowthatmagazine sine fantastiske skribenter, og svarene var både rørende, overaskende, morsomme, fine, skremmende og viktige for meg som redaktør å lese. Takk!

Veronica Lauritsen

IMG_2388 DSC06326

Hva betyr kvinnedagen for deg?
Kvinnedagen for meg betyr feminisme, kvinners kamp for rettigheter og til å stå opp for hvem man er uten å bli diskriminert for personlighet, utseende, legning, valg man tar osv. Det handler også om å være selvstendig, og kunne stå på egne bein, uten å være avhengig av andre. Å kunne bruke ytringsfriheten for det, det er vært og speiselt på en dag som dette å kunne dele det med andre!

Hva er du selv stolt av?
Jeg har stolt av alt jeg har klart å oppnå i løpet av kort tid i livet mitt og at jeg har vært sterk nok til å takle all den motgangen som har kommet min vei. Jeg er stolt av mine krative sider, evnen til å lytte og hjelpe andre mennesker. Jeg er stolt av at jeg tør å være meg selv og stå for den jeg er. At jeg tør å si i fra hvis jeg kjenner noe er urettferdig, eller noen er urettferdig behandlet. At jeg har evnen til å tenke positivt også i en situasjon hvor man ellers kanskje ikke ville tenkt like positivt.

Hva er du ikke stolt av?
Jeg er ikke så stolt av at jeg har problemer med å se konsekvens før handling. Det er en del ting jeg gjerne skulle ha vært foruten i fortiden, men gjort er gjort og spist er spist, så får man heller lære av sine feil og gjøre det annerledes neste gang man kommer opp i lignende situasjoner.

Når føler du at det å være kvinne gir deg en fordel i livet?
Det å være kvinne gir meg mange fordeler. Bla å ha tilgang til begge hjernehalvdeler slik at man både kan være feminin og ha mest intelligens på en gang, I motsetning til menn som ikke har helt den samme tilgangen dessverre, tenker vi kvinner mer helhetlig , mens menn er mer firkantet. Dette er jo fakta (google it) Det hender at jeg tenker at jeg skulle ønske jeg var foruten alle de følelsesmessige reaksjonene vi kvinner har, men til syvende å sist så er jeg glad jeg har de.

Når føler du at det ikke gjør det?
Refererer til det jeg skrev over, ang følelsesmessige reaksjoner. Noen ganger så tenker jeg at det kunne ha vært enklere å vært mann. Med et snevert tankemønster som ser det enkle i alt, og realitet i alle løsninger, da kvinnens er tenkte. Å lukke ører i en krangel, hvor kvinnen står å skriker mot deg, uten at du en gang skjønner hva som foregår.

Hvor gammel var du da du begynte å sminke deg?
Jeg gikk i 7.klasse, altså var jeg 12.

Hvor avhengig av sminke ville du si at du er?
Såpass avhengig at jeg ikke tør å gå ut døren uten. Det er angstfremkallende det!!

Hvordan føles det å gå uten sminke i offentlighet?
Sist jeg gikk uten sminke i offentligheten var da jeg skulle på matbutikken for noen uker siden. Jeg orket rett og slett ikke å ta på meg sminke, da jeg ikke var i form. Jeg følte at alle stirret på meg, og noe fortalte meg at det i hvertfall ikke var fordi jeg så flott ut. Nei, tvert i mot..de tenkte sikkert det verste om meg. NO MORE

Hva tror du selv folk tenker når du går uten sminke?
Jeg har nok sett verre eksempler enn meg selv uten sminke, så prøver å tenke at folk er mer enn nok opptatt med seg selv, men samtidig så føler jeg at alle tenker at jeg ser sjuskete ut, ustelt og kanskje at folk tror jeg er ti år yngre enn hva jeg er. Ikke vet jeg…

Hvilke deler av kroppen/ansiktet er du mest glad i og ikke så glad i – og hvorfor?
Når det kommer til ansiktet mitt er jeg mest fornøyd med øynene, da jeg syntes jeg har passe store, og har fått mye komplimenter for de. Jeg er minst fornøyd nesa og panna da nesa ser en smule skeiv ut, og er for stor etter min mening, og panna er for høy. Munnen er jeg også fornøyd med, men kun når jeg har restylane i dem – ellers er de alt for små, i hvertfall overleppa. Huden har jeg alltid vært misfornøyd med, men den har heldigvis blitt mye bedre det siste halve året, så det har hjulpet på selvfølelsen. Hadde jeg hatt mulighet hadde jeg nok operert nesa. På kroppen er jeg mest fornøyd med puppene, de kunne vært et par størrelser mindre. Ikke fullt så fornøyd med mage, legger, lår og rompe, men det kommer seg. Til sommeren er jeg sikkert fornøyd etter et halvt år med trening og riktig kosthold.

På hvilken måte håper du tilværelsen for kvinner blir anderledes for barna som vokser opp nå, enn det den var for deg?
Jeg syntes det er vanskelig å svare på når det gjelder barna som vokser opp nå, men mye har tatt riktig steg i riktig vei på mange måter, og kvinnen får bestemme mye per i dag – noe som er flott. På en annen side er det blitt tøffere for en kvinne på andre måter når det kommer til kroppsfokus, utseende, forventningspress og alt som media har skapt. Jeg tror ingenting kan endre på at ting blir tøffere, men jeg håper og ønsker å tro at det blir mer aksept for kvinner som ønsker å være seg selv, uansett størrelse, usseende og legning. At vi godtar kvinnen fra dagen hun viser seg uten sminke, har noen kilo ekstra eller sier meningen sin. Ingen kvinner fortjener å bli rakket ned på, eller høre at de ikke er bra nok. Kvinner har mye følelser, og trenger mye
bekreftelse, noe jeg håper det blir mer rom for i fremtiden.

MARIA TERZAN 

2014-03-07 2014-03-07 08

Hva betyr kvinnedagen for deg?
En dag hvor jeg husker at det ikke alltid har vært like «lett» å være kvinne. Med dette mener jeg f.eks i arbeidslivet, det sosiale, det at kvinner før måtte inngå såkalte fornuftekteskap eller jobbe for lavere lønn (sistnevnte skjer fortsatt, men i MYE mindre grad) Jeg tenker også over at jeg er heldig som er kvinne i den vestlige verden. Andre steder lever kvinner helt annerledes…som om tiden har stått stille.

Hva er du selv stolt av?
Jeg er stolt av å ha klart å ta utdanning som alenemor for en 1 1/2 åring, to jobber ved siden av i perioder, og et turbulent forhold til barnets far. Alt på en gang, alt fordi det var viktig for meg å ha en jobb som jeg kunne trives med og som jeg kunne forsørge min datter med. Det må nevnes at bak denne bragden står en sterk kvinne; min mor. Uten hennes hjelp hadde det nok blitt mye tøffere. (Takk, mamma! – og pappa!)

Hva er du ikke stolt av?
Noen ganger har jeg lite viljestyrke. Hvorfor klarer jeg enkelte ting, mens andre ikke?

Når føler du at det å være kvinne gir deg en fordel i livet?
Alltid!

Når føler du at det ikke gjør det?
Aldri!

Hvor gammel var du da du begynte å sminke deg?
13-14 år.

Hvor avhengig av sminke ville du si at du er?
Sminker meg for at huden skal se jevnere ut. Bruker sjeldent mascara. Sminker meg ikke når jeg er på ferie i varmere strøk.

Hvordan føles det å gå uten sminke i offentlighet?
Liker ikke å gå uten sminke i offentlighet hvis huden min er kvisete (da sminker jeg meg før trening t.o.m), men er den fin, så er det greit. Jeg går på butikken,jobb eller trening uten sminke – null problem.

Hva tror du selv folk tenker når du går uten sminke?
Jeg tror folk er mer opptatt av hvordan de selv ser ut, og at de ikke tenker noe spesielt når de ser meg. Hvis jeg hadde hatt full festmake-up f.eks, ville jeg tenkt det vakte mer oppmerksomhet.

Hvilke deler av kroppen/ansiktet er du mest glad i og ikke så glad i – og hvorfor?
Er glad beina mine fordi de er rette og fine i fasongen, ansiktsformen, brystene mine, håret fordi det er langt og kraftig uten bruk av extentions. Vel egentlig er jeg ganske glad i meg selv, minus magen som fikk strekkmerker når jeg fikk min datter. Thats it!

På hvilken måte håper du tilværelsen for kvinner blir anderledes for barna som vokser opp nå, enn det den var for deg?
Jeg hadde en fin oppvekst og har aldri ønsket å være noe annet enn kvinne. Om ikke annet, har jeg nytt mer av å være nettopp kvinne. Jeg håper neste generasjon får de samme mulighetene som vi har i dag, for vi kan være og gjøre alt!

JEANETTE LANGVIK

2014-03-07 11.05.44 2014-03-07 11.58.55

Hva betyr kvinnedagen for deg?
Har egentlig aldri hatt noe forhold til kvinnedagen. Mye på grunn av at jeg bor i Norge, ett land hvor kvinner har det veldig bra. Men i de senere årene har jeg blitt opptatt av kvinners rettigheter i andre land, og liker å bruke kvinnedagen som en dag til å hylle meg selv som kvinne.

Hva er du selv stolt av?
Jeg er stolt av å ha snudd livet mitt helt rundt, og tatt en tøff oppvekst og ungdomstid, og snudd det til noe positivt. Og for å være helt klisje er jeg stolt av den fine familien jeg har klart å få meg, med min mann og datter.

Hva er du ikke stolt av?
Jeg er ikke spesielt stolt av tiden jeg var i ett rusmiljø da jeg var 15 år. Holdt meg langt unna tyngere stoffer, men kunne ønske jeg hadde tatt bedre valg og vært sterkere. Ikke minst i forhold til hvor mye jeg skuffet min mamma på den tiden.

Når føler du at det å være kvinne gir deg en fordel i livet?
Jeg har jo alltid vært litt «tomboy» så kan ikke akkurat si at det å være kvinne har gitt meg noen fordeler, men jeg føler jo at i forhold til barn så er det jo en fordel å være kvinne. Vi er litt flinkerte til å tyde barns signaler og behov.

Når føler du at det ikke gjør det?
I situasjoner der det ofte «krever» en mann(eller hvor menn tror det) Som for eks når tunge ting skal løftes eller bæres. Da får man ofte høre at : Du er jo kvinne, så det skal du slippe å gjøre» Ikke akkurat noe som er gøy å høre for ei som skifter dekk på biler, og er det første til å hjelpe til når noen skal rive ett kjøkken eller en vegg.

Hvor gammel var du da du begynte å sminke deg?
Jeg var 12 år da jeg begynte å sminke meg.

Hvor avhengig av sminke ville du si at du er?
Jeg er nok ganske så avhengig av sminke. Jeg bruker ikke mye sminke, men den lille sminke jeg bruker er en trygghet i hverdagen når selvtillitten er lav. Artikkelen «Selvtilliten som aldri dukket opp» forklarer dette mer i detaljer.

Hvordan føles det å gå uten sminke i offentlighet?
Synes egentlig det er helt grusomt å gå uten sminke i offentligheten. Føler at «alle» ser rart på meg.

Hva tror du selv folk tenker når du går uten sminke?

Jeg tenker som regel at de tenker at jeg ikke ser helt frisk ut.

Hvilke deler av kroppen/ansiktet er du mest glad i og ikke så glad i – og hvorfor?
Jeg er nok mest fornøyd med øynene mine. Det er fordi jeg synes de ser positive ut, og de viser den utadvendte delen av meg selv.

Er minst fornøyd med fortennene mine. De er store, og har fluorflekker. Nektet å ta regulering når jeg var yngre, noen jeg angrer på i dag.

På hvilken måte håper du tilværelsen for kvinner blir anderledes for barna som vokser opp nå, enn det den var for deg?
Jeg kan ikke sette fingeren på noe spesifikt her i Norge i forhold til kvinners rettigheter som jeg håper blir annerledes for min datter når hun vokser opp. Men jeg håper i fremtiden at kvinner og menn blir likestilt rundt om i verden. Land som ikke tillater at kvinner kjører bil, sykler, går på skole eller jobber utenfor hjemmet har en lang vei å gå, og jeg håper i fremtiden at slike lover som er spesielt rettet mot kvinner blir forbudt.

NASTARAN MARIE KOWKABI

nastaran curves and i uten sminke nastaran curves and i

Hva betyr kvinnedagen for deg?
Til tross for at jeg er kvinne, og kvinnedagen opprinnelig ble etalert for å hedre bevegelsen for kvinners rettighet og allmenn stemmerett for kvinner, er dette en dag jeg har tatt litt for gitt.
Dagen har vært sett på som en ordinær dag, men jeg merker at jeg setter mer pris på den jo eldre jeg blir. Samtidig er jeg veldig for likestilling og synes det er litt feil å feire en kvinnedag når vi også kan ha en herredag.
Fordi jeg elsker å være kvinne velger jeg likevel å se på dagen som noe positvt og krever gratulasjoner fra alle menn rundt meg (haha).

Hva er du selv stolt av?
Jeg har i løpet av mine 27 år opprettet mye. Jeg har bygd opp en sterk personlighet som når langt, og en viljestyrke som fullfører ting den bestemmer seg for.
Likevel er jeg veldig stolt av det siste året der jeg virkelig ga av meg selv, put myself out there, og startet bloggen CurvesAndI.com. En “plus size blogg” som handler like mye om aksept uavhengig av utseendet som det gjør om plus size fashion.

Hva er du ikke stolt av?
Njaaa… Må innrømme at jeg kunne tatt noen bedre valg enn jeg gjorde i ungdomsårene mine. Jeg har blant annet lært at “det er bedre å angre på noe, enn å angre på at man ikke gjorde det” ikke nødvendigvis er helt sant.

Når føler du at det å være kvinne gir deg en fordel i livet?
Jeg elsker å være kvinne. Det feminine og alle mulighetene man har til å fremheve form, fasong, personlighet og stil gjennom fremtredende mote, sminke og styling.
Å kunne være en kvinne som KAN henge opp hylla, men som ikke trenger å gjøre det nettopp fordi jeg er kvinne synes jeg er fantastisk! I tillegg synes jeg det er VELDIG koselig å få dører åpnet for meg og kofferten bært opp trappen på T-banen i London bare fordi.

Når føler du at det ikke gjør det?
Jeg mener og tror at det ikke er noen situasjoner som avgjøres grunnet det faktum at jeg er kvinne, og har aldri følt tidligere at jeg er blitt forskjellsbehandlet p.g.a. dette.

Hvor gammel var du da du begynte å sminke deg?
Jeg begynte for fullt å sminke meg da jeg var i Iran i 13-års alderen. Likevel hadde jeg vel sniksminket meg når jeg var yngre, og tilogmed barbert bort deler av øyebrynene for å “forme” disse litt.
I Iran var sminke veldig utbredt, og alle mine kusiner brukte både foundation, pudder, solpudder, rouge, eyeliner, mascara, øyenskygge og hele pakken. For å blende inn gjorde jeg det samme, og endte opp med å fortsette når jeg var tilbake fra ferie. Det varte ikke lenge før jeg gikk lei av å bruke så lang tid på å sminke meg.

Hvor avhengig av sminke ville du si at du er?
Absolutt ikke avhengig av sminke. Selvfølgelig vil man gjerne føle seg fresh når man skal ut, i selskap eller skal på noe spesielt, men som oftest er jeg for lat til å sminke meg og går derfor uten sminke.

Hvordan føles det å gå uten sminke i offentlighet?
Av og til angrer jeg på at jeg ikke tok på litt foundation eller litt rouge i kinnene, men dette er veldig situasjonspreget. Jeg tror det er noe man blir vant til ettersom man faktisk går uten sminke.

Hva tror du selv folk tenker når du går uten sminke?
Haha! Jeg husker da jeg skulle på Vixen Blog Awards med Iknowthatmagazine og var innom Alexis Mote for å hente en kjole. Fantastiske Elisabeth som jobber der lurte på om jeg ikke skulle sminke meg og påpekte det faktum at jeg ikke hadde sminke. Det er mange som tror/mener at man er nødt til å sminke seg når man blir en person som ofte er fremmet for offentligheten via medier etc, but I beg the differ! Heldigvis har jeg ganske mørke trekk, og har både markerte bryn og øyenvipper -noe som resulterer i at jeg likevel ikke ser så usminket ut likevel.

Hvilke deler av kroppen/ansiktet er du mest glad i og ikke så glad i – og hvorfor?
Midjen min! Den former virkelig kroppen min, og jeg elsker å fremheve den! Pluss smilet mitt. My mama paid a lot of money for those braces.
Hvis jeg først skal være selvkritisk skulle jeg gjerne hatt litt glattere hud og stramme lår. Gosh those inner thighs are taken hostage by gravity!

På hvilken måte håper du tilværelsen for kvinner blir anderledes for barna som vokser opp nå, enn det den var for deg?
Jeg håper det er flere muligheter for kvinner å bånde med hverandre gjennom aktiviteter, kurs og entreprenørskap. Det er viktig at kvinner holder sammen og motiverer hverandre, hjelper hverandre til å bli bedre istedetfor å forsøke å ødelegge for hverandre. Create a unity! Teams that focus on their strengths are 12.5% more productive.

SONJA DURAND GUNDERSEN

sonja image (4)

Hva betyr kvinnedagen for deg?
Jeg har ærlig talt ikke hatt så mye fokus på selve dagen, og aldri gått i tog. Kanskje er det litt skammelig, siden jeg er svært takknemlig for å leve i en tid og et sted der det å være kvinne betyr å være fri, ta sine egne valg og ha alle muligheter åpne.

Hva er du selv stolt av?
Jeg er stolt av mange ting, jeg. Jeg er stolt av at jeg har jobbet hardt i yrkeslivet og kommet meg til et sted hvor jeg liker å være. Jeg har i den tiden også utviklet meg selv som menneske, og synes jeg kan være en god terapeut. Jeg har tatt gode og dårlige valg i livet, men mest gode, og klarer fint å tilgi meg selv for de dårlige. Jeg har opplevd noen vanskelige ting, som de fleste får sin del av, og jeg har tatt tak i det og jobbet meg gjennom krisene. For tiden har jeg det stort sett godt med meg selv, og jeg tror det handler om å ta vare på kropp, sinn, og vite at man har tatt de beste valgene man kan ta.

Hva er du ikke stolt av?
Jeg er ikke stolt av å ta noen valg som yngre som virkelig såret min samboer. Jeg lette etter noe, og trodde dette noe var en annen mann, og søkte etter det. Senere fant jeg jo ut at det jeg lette etter, fantes i meg selv: tilfredshet med hvem jeg er, muligheten til å ta egne valg som å ut og reise i verden. Jeg har lært noe av det da; slik trenger jeg aldri å ha det igjen.

Når føler du at det å være kvinne gir deg en fordel i livet?
Jeg vet ikke om det å være kvinne gir meg direkte fordeler, jeg tror det er litt mer komplisert enn som så. Jeg tror for eksempel at å være en relativt ung kvinne som tar vare på seg selv (les, bruker litt tid på utseendet, he he), kler seg litt profesjonelt, og har på seg et stort smil, får god service ulike steder. Og, jeg tror smilet har kanskje mest å si:)

Når føler du at det ikke gjør det?
Jeg har blitt oppdratt med at jeg kan klare alt selv, og har egentlig ikke opplevd at det å være kvinne er begrensende. Men vi kvinner er jo i større grad enn menn utsatt for vanskelige tilnærmelser, vold og annet, og det er noe jeg har med meg når jeg går ute alene.

Hvor gammel var du da du begynte å sminke deg?
Jeg var nok 14-15 år når jeg for alvor ble interessert i hudpleie og sminke. Jeg ville lære megg fransk fordi jeg ville bli hudpleier (og mye god hudpleie var fra Frankrike). Hehe, sånn ble det ikke.

Hvor avhengig av sminke ville du si at du er?
Jeg er i overkant avhengig av sminke. Jeg må liksom ha på litt foundation og mascara før jeg går ut. Ok, jeg kan iblant gå i butikken uten, men da føler jeg meg nesten ikke påkledd. Men på stranden, da bryr jeg meg ikke:)

Hvordan føles det å gå uten sminke i offentlighet?
Jeg føler litt at jeg går ut naken, he he, og det er jo litt rart.

Hva tror du selv folk tenker når du går uten sminke?
Jeg tror ikke en sjel legger merke til at jeg går uten sminke. Kanskje på jobben, hvor de er vant til å se meg MED sminke, vil de tro at jeg er litt mer trøtt den dagen, der er nok alt.

Hvilke deler av kroppen/ansiktet er du mest glad i og ikke så glad i – og hvorfor?
Yoga har lært meg å bli mer glad i hele kroppen min, jeg har blitt kroppsbevisst og føler meg sterkere. Også har jeg en mann som elsker kurver, og det hjelper jo. For jeg har vel, når jeg var ung, syntes at jeg har litt mye rumpe og fotballegger (aldri spilt fotball forøvrig, man kan visst bli født med de:), men ettersom jeg har blitt eldre, synes jeg at jeg ser nokså bra ut. Jeg ser faktisk bedre ut uten klær, for synes kurvene på en annen måte…men det er forbeholdt min mann, he he. Som liten jente syntes jeg at jeg var stygg. Skikkelig stygg. Det er trist, for jeg var et helt vanlig barn, men dette hadde jeg fått for meg. Ettersom årene har gått har jeg blitt mer og mer fornøyd med det jeg ser i speilet, og jeg kan til og med synes jeg er vakker. Jeg liker benstrukturen i ansiktet mitt og de ungdommelige bollekinnene, jeg liker hender og føtter, jeg har blitt glad i min rumpe og mine lår.

På hvilken måte håper du tilværelsen for kvinner blir anderledes for barna som vokser opp nå, enn det den var for deg?
Jeg håper at alle jenter skal føle på at de kan gjøre alt, at kjønn ikke skal stoppe de. Det gjelder her i Norge, og alle andre steder. Jeg vet det er at langt lerret å bleke andre steder, men jeg tror det er viktig at vi her ikke glemmer at mange kvinner i verden ikke er fri. Jeg har ingen oppskrift på hvordan hjelpe de, men jeg tror at opplysning for folk i de landene, holdninger som overføres gjennom generasjoner, er det som kan påvirke på sikt.

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

1 Comment

  1. Pingback: VEROZITAS » Feminisme #utenfilter

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.