iknowthatmagazine.com

LA OSS SNAKKE OM LIKTORN & FOTVORTER…

Har du noe som ligner på bildene under på føttene dine? (ÆSJ, tenker du kanskje – men det er helt normalt)

Da kan det være du enten har en liktorn eller en fotvorte!

Men fortvil ikke – det er mange i samme situasjon, og du kan faktisk behandle det. (YAY!)

FOTVORTE ELLER LIKTORN

Som hudpleier opplever jeg ofte kunder som kommer inn med plager som hard, tørr og ru hud på føttene, noen ganger også med vorter og liktorner. (Jippi tenker jeg, og gnir meg i henda…Elsker alt jeg kan plukke, skjære, grave og pusse på!) (Mad respekt til deg fra meg ~ Red.Anm)

Det kunden veldig ofte tror, er at det kun handler om hard hud eller at det er en liktorn når personen egentlig har vorter.

Derfor ville jeg fortelle hva forskjellen på liktorn og fotvorte egentlig er, sånn at man lettere kan se forskjellen og behandle føttene riktig.

LIKTORN

Liktorner er hard hud som har forhornet seg, (altså blitt steinhard) og blitt til en torn inne i huden.

Den kan gjøre ganske vondt, og noen får vansker med å gå. Veldig ofte får man liktorner på steder der det er ekstra trykk, for eksempel mellom tær eller på fotputen nedenfor tærne.

LIKTORN

Liktorner behandles ved at man først skjærer bort den harde huden og forsiktig pirker tornen ut – jeg anbefaler alle å gjøre dette hos en fotpleier/hudpleier! Du kan også prøve ulike produkter fra apoteket, det kan hjelpe, om man ikke har mulighet til å gå til en terapeut. Som plasteret fra Compeed.

 

 

FOTVORTER

Fotvorter derimot skal man ikke skjære i, da disse eklingene kommer av et virus. Disse er hakket verre å få fjernet, da viruset ligger latent i kroppen. Så de kan dukke opp igjen like fort som de kom.

Vorter kan se litt blomkål-aktig ut (skal ikke ha det til middag på en stund), noen kan være flate også, og de kan ha litt sorte «prikker» i seg.

Vortene kan også smitte andre, ved for eksempel å bruke samme dusj. (Så på med badeskoa!)

Jeg anbefaler de fleste kunder med vorter å ta seg en tur på apotek, da det finnes ett hav av produkter mot vorter, de kan fryses, og bruk av salisylpenn kan hjelpe. Forhåpentligvis tar dette knekken på eklingene. Blir ikke vorten borte med dette, dra til legen.

fotvorteForebygging er like viktig, som helbredning av ymse hudproblem. Vi bruker jo føttene hver dag, så de er like viktig som ansiktshuden våres, (eller hva??).

Noen få minutter hver dag kan holde huden myk og fin, ved bruk av en god fotkrem. Ta deg et varmt fotbad hver måned, skrubb og fil bort hard hud – så er mye gjort.

Eller unn deg en time hos en terapeut slik at føttene holder seg UP TO DATE!
Gode fotkremer jeg kan gå god for er Exuviance Heel repair, en deilig balm som holder huden myk. Knall-god!

fotpleie produkter fotvorte behandling

Md Formulation sin Pedicare er knall god på hard hud, med fruktsyre som virkelig gjør susen!

Jeg er også svak for Body Shops Peppermint intensive foot resque, lukter så friskt og føttene føles som ny.

Ble forskjellen på liktorn og fotvorter enklere å forstå nå? Hvis ikke – rop ut!

 

Comments

comments

Elisabeth Marie er en hudpleier som er høyt og lavt og med mange ideer i hodet på en gang. Hun elsker friluftsliv, fisketurer med rosa fiskestang (VIKTIG), ski (slalom og bortover-ski) og trening. Parallelt med dette, liker hun å ligge på sofaen å se The Real Housewives-maraton og kose med marsvinene sine, som hun forøvrig har 3 stykker av. De er barna hennes og heter Eldar, Mr. Buttons og Mini.

5 Comments

 1. ~Lin

  februar 6, 2014 at 16:34

  Liktorn er VONDT, eg har hatt sånn liktornplaster-det fønket som bare det. Datteren min får det ofte, eg har kun hatt en.

  Ellers er voksne damer plaget med masse oppbygd hud. Eg trodde eg hadde fått sånn benutvekst på yttersiden av roten av lilletåen,men det var bare masse hud som datt av etter behandling-wow plass i skoene igjen -jøss.
  Er det litt sånn at huden bygger seg mest opp der det er trykk?,for under foten er eg som en baby

 2. elisabeth marie

  februar 7, 2014 at 18:25

  Som regel kan huden gjøre det, noen har også liktorner oppe på tærene også, pga sko som trykker. Sånn skjev tå heter Hallux valgus (komisk navn!) hehe

 3. elisabeth marie

  februar 7, 2014 at 18:28

  hvordan foten er bygget opp, hvordan man går og hva slags sko man bruker har mye å si på hvor man får trykket, og hvor hard hud kommer

 4. Lin

  februar 10, 2014 at 08:25

  Ok eg brukte nemlig babyfoot og plutselig datt det av en større bit med hud på utsiden av lilletåfestet og plutselig ble det mer plass i skoene OG det var ikkje ben -jippiiiiiii

 5. BB

  oktober 20, 2014 at 16:56

  Takk for tips, men jeg synes fortsatt det er vanskelig å vite hva jeg har der litt på siden av fotputen under lilletåa. Jeg heller mot at det er en vorte, og har kjøpt frysemiddel på apoteket. Spørsmålet mitt er om det er dumt at jeg bruker frysemiddel dersom det viser seg at det faktisk er liktorn?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.