iknowthatmagazine.com

SNAKK MED DØTRENE DINE – FØR SKJØNNHETSBRANSJEN GJØR DET!

Når det dukker opp en inspirerende og tankevekkende video som blir delt på nettet, så viser det seg ofte at det er Dove som står bak. Dere vet Dove – såpeprodusenten? De har et oppdrag, ikke så ulikt vårt oppdrag her i Iknowthatmagazine!

Vi er (tør jeg freidig påstå), over gjennomsnittet opptatt av at tekstene våre bidrar til latter, glede, nytte og ikke minst god selvtillitt for jenter og kvinner i alle aldre!

Jeg digger at Dove (og Tove med IKTM) jobber for jenter og kvinners selvtillitt! Vi har sett det tidligere, for eksempel i Du er vakrere enn du tror, samt videoen du kan se i Redusert, retusjert, sjokkert?  som faktisk er ganske sjokkerende!

Nå har jeg kommet over enda en video fra Dove, som understreker et ganske viktig budskap. Vi kan ikke hindre hva barna våre skal se på, og det skal vi ikke heller! Om ikke man eksempelvis sender barnet i kloster eller til regnskogen i Brasil uten tilgang til tv og internett 😉 hm…hmm? Neida! Det vi kan gjøre er å opplyse, snakke med, lære og vise de hvordan ting virkelig er. Slik vi gjør med alt annet i livet.

Mote og skjønnhetsindustrien tenker PENGER – intet nytt vel å merke. Mange spiller på vår selvtillitt med de retusjerte bildene og de falske løsvippene på maskarareklamene. For å ikke snakke om alle de reklamene for slankepiller som ligger ute på markedet. Vi blir bombardert med det overalt, om det så er i sosiale medier, på tv eller i avisa.

Sjekk videoen fra Dove:

 

 

Dove sitt budskap er intet nytt, mange av oss gjør det allerede. Vi gjør det på IKTM, jeg gjør det i min jobb på skolen, og jeg gjør det med min datter så ofte jeg får mulighet.

Jeg forteller min datter hvor vakker hun er, hvor flink hun er.

Jeg forteller henne at reklamene er fikset på, at det er løsvipper, at lyset i shampo-reklamene er justert slik at håret skal skinne på den måten.

Jeg forteller henne at hun må spise fordi hun er under utvikling. At hun må være glad og takknemlig for at hun er frisk, og for at hun har en forholdsvis sunn mor. Sist, men ikke minst, sier jeg ofte at jeg er glad i henne! Huff dette ble veldig klissete…og på grensa til litt sånn at dere tenker blæh! Men neida, jeg kan trøste dere med at vi krangler så det ryker, og den kalde krigen kan vare litt den. Hun er jo tross alt ikke så liten lenger – snart 13!

ANGI

Men uansett da, så er budskapet fra DOVE klart. Snakk med dine barn. Fortell sannheten. Snakk med de FØR media og reklame gjør det!

Er du en av de som allerede gjør dette, bør du klappe deg selv på skulderen! Da har du lagt grunnlaget for at når de kommer over all denne reklamen, så vil de vite at mye av det ikke er naturlig, og at det er endret, klippet og retusjert. Det gjør dem litt bedre rustet til å takle livet  i den skjønnhetsfikserte, og til tider samvittighetsløse verden vi lever i i dag!

With great power comes great responsibility heter det. Vi som foreldre sitter med makta(enn så lenge de er små), dermed også ansvaret. Jeg er på INGEN måte en idealmor! DET må understrekes. Jeg baker ikke ting fra bunn av, og ofte skriker jeg i en krangel. Jeg gir noen ganger dårlige råd, og behandler min datter som en voksen i stedet for et barn. Hun kom jo ikke med bruksanvisning – det skulle jeg noen ganger ønske!

Men jeg klapper meg litt på skulderen innimellom når hun synger i med Maybeline-reklamen som sier «Maybe it´s Maybeline» og hun bytter ut med Maybe it´s Photoshopped» tralala… Da har jo noe av budskapet kanskje sunket inn!

Håper ikke jeg har overdrevet mitt oppdrag… Eller hva tror dere?

 

Hvis du klikker deg inn på bildet under, kan du dele ditt bilde sammen med mange andre og vise hva du syns er vakkert! Hvis du vil… 🙂

Skjermbilde 2014-01-12 kl. 12.04.40

 

Comments

comments

Maria er bortskjemt, spesielt med tiden sin, og jamrer stadig om at døgnet skulle hatt 48 timer slik at hun får mest mulig ut av dagen. Hun tar seg ofte en lur på ettermiddagen, som igjen fører til sene netter med skriving, retting av oppgaver, facebooking/spilling, snusing på nye reisemål og ikke minst impulskjøp av klær på nettet. Maria er sosial, ansvarsfull, utålmodig og dumsnill. Mest av alt er hun kjent for å ikke gi seg når hun virkelig vil noe i livet.

8 Comments

 1. Kristine Jorskogen

  januar 14, 2014 at 09:54

  Jeg har to døtre, og er helt enig i at det er viktig å prate med dem om ting som dette! Presset er jo enormt, og sjansen for at mine jenter arver mine kvinnelige former er jo rimelig høy. Jeg synes jo jentene mine er finest i verden, men allerede i en alder av 4 år har storesøster i huset hatt dager hvor hun gråter fordi hun ikke ble fornøyd med håret sitt… Og sagt at hun vil se ut som noen andre. Titt og ofte har vi en hylende jente på kanten til å brekke seg fordi jeg nekter henne å gå ut midtvinters i sommerkjole eller ballkjole.

  Hun er jo bare 4 år, men vilja er sterk! Og det gjør litt vondt i mammahjertet når hun er så opptatt av utseendet sitt. Men i stedet for å gjøre det til et problem sier jeg bestemt at hun er like pen i joggebukse som i kjole og da fniser hun av meg. Men jeg gir meg ikke, mitt mål er å lære henne selvaksept så hun kan ha tro på seg selv uansett om hun er tynn, slank, kraftig eller stor; om hun ikke er perfekt i media sine øyne så er hun perfekt for alle andre. For media er jo tross alt, som du sier, photoshopped 😉

  • Maria Terzan

   januar 14, 2014 at 13:12

   He he, den der 4 årsalderen med prinsesse-fasen…huff…jeg fikk den på sommeren jeg da…så da kunne hun gå som hun ville. Men det var også greit, så lenge hun kunne gå med joggings og tights i barnehagen neste dag 🙂

 2. Sonja Durand

  januar 14, 2014 at 10:19

  Ja, dette er så viktig. Jeg synes barn blir opptatt av slikt tidligere og tidligere, og sammenligner seg med andre. Å fylle på med at deres indre verdier og kvaliteter er flotte, er så viktig. Er man trygg på selv selv, har et godt selvbilde, kan man leve med at man ikke er perfekt:)

 3. Maria Terzan

  januar 14, 2014 at 13:11

  Ja, det begynner mye tidligere enn før. Det ser jeg både på min datter og jentene i klassen. Dog det gjelder ikke alle.
  Det hender at jeg konfrontere min datter med; ja men kan du ikke bare ha på deg en tights på skolen da…eller du får ikke lov til å gå med maskara på skolen, så svarer hun kjekt: «det er andre tider nå mamma». Alt ettersom hva det er selvsagt med skjønn (og ikke alltid), men hun får ikke lov å gå med maskara på skolen. Noen ting forstår jeg man ikke kan gjøre noe med…da må man bare fortelle og vise hva som er riktig. Noen ganger er det bare: NEI; du må vente!

  De gangene jeg roser henne mest er når hun er på sitt mest naturlige, og det er også fordi det er da jeg syns hun er finest. Sånn er det bare 🙂

 4. ~Lin

  januar 14, 2014 at 13:54

  Supert innlegg Maria og masse fine tanker fra andre her også. Om man nekter dem alt vi de bare gjøre opprør. Datteren min hadde på seg klærne eg ville eller aksepterte,men hadde med seg ekstra i skolesekken og skiftet. Spesielt var det støvler i regnvær som var en issue. Vi bor tross alt i Bergen og det regner -som noen av dere vet -men hun skulle på død og liv gå med ballerina sko i tøy eller converse. Var jo ALLTID snufstete.

  et kan bli enda verre enn det også, så man må fire litt og ikkje være super streng. Men JA huske å rose dem og fortelle de er vakre -guttene også folkens ikkje bare prinsessene. Og at vi er uttrolig glade i dem uansett.

  Eg er heller ingen supermamma og som du sier Maria -de kommer uten instruksjon. Men når min datter sier hun heller vil være mer mamma som meg enn som foreldrene til de som ikkje hadde regler -ja da vet eg at noe sank inn.
  Hun er sterk og tøff og vakker og går like ofte uten makeup som med -hun går i joggebukse eller hæye hæler og miniskjørt og hun er like pen og verdifull i alt for meg. Og Hun driter så salig i mote og trender og hva alle andre gjør- hun har sin egen stil -og om den ligner på hav andre liker -javel da er det kun pga valg -ikkje press.

  Lykke til alle mammer og pappaer der ute <3

  • Maria Terzan

   januar 14, 2014 at 14:33

   Takk Lin, alltid koselig og lærerikt å høre (lese) fra deg :)! Det virker som din datter har beina godt planta ned på jorda!
   Min datter er heeeelt på med moter og trender. Hun har slukt den siste artikkelen til Tove om vårens trender…he he – men jeg kan ikke klandre henne fordi jeg er litt sånn selv. Angi er også veldig musikkinteressert, og jeg har sagt hun burde blogge om det fordi hun er så flink. Men hun «gidder» ikke…hm…

   • Lin

    januar 14, 2014 at 21:04

    tror også Angi burde blogge.

    Datteren min blogger og liker mote og trender,men driter i dem som at hun ikkje følger dem med mindre det passer tilfeldig med hva hun liker.:D

 5. Tove Eggen

  januar 15, 2014 at 19:19

  Hør hør!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.