iknowthatmagazine.com

EN JUL TIL ETTERTANKE

Til tross for at julen som barn var fantastisk, har jeg ikke mer enn vage minner om lange sesjoner på sofaen med Disney, Askepott og Alene hjemme-filmene, snikspising av mammas medisterkaker mens vi ventet på julemiddagen, om når jeg gråt fordi jeg trodde jeg fikk noe annet enn Barbiehuset jeg ønsket meg, og den gangen jeg spiste så mye at jeg kastet opp hele natten.

Disse minnene er i følge mine venner ikke så langt fra deres; bortskjemte unger og fråtsing i mat og dessert har blitt en del av julefeiringen.

Da mamma og pappa kom til Norge i 86/87 fra Iran, var integrering øverst på listen.

Derfor har vi ungene vært oppvokst med en fantastisk julemiddag som inkluderer ribbe, medisterkaker, julepølse og alt annet som må til for å ha en perfekt jul. Det er nemlig dét jeg har assosiert med julen -Mammas ribbe. Og uten mammas ribbe blir det ikke jul.

Det var hvertfall det jeg trodde frem til i år. De siste årene har jeg gått mer og mer lei julen. Muligens skyldes dette en eks som drepte all juleglede for meg da vi var sammen, men delvis også pga stresset i November/Desember når eksamenshelvette bryter løs, og man samtidig er nødt til å kjøpe julegaver til nære og kjære.

Derfor sa jeg i år til alle mine venner og familiemedlemmer at jeg ikke ville ha noen gaver. Jeg er i en alder der jeg selv kjøper alt jeg måtte ønske meg, og i realiteten har jeg mye mer enn hva jeg trenger.

Så kom julen… Uansett hvordan du vrir og vender på det, og uansett hvor godt du prøver å unngå det, kommer julen. Butikkene fylles med shopping-glade mennesker, og år på år slår vi fjorårets rekord over konsum.

I år boikottet jeg den tradisjonelle julefeiringen jeg er oppvokst med. Jeg har ikke åpnet noen gaver og heller ikke spist mammas ribbe. Jeg var faktisk ikke sammen med familien min engang til tross for at julen visstnok er en tid der familien skal være samlet.

Den samme familien ser jeg nemlig ved alle andre anledninger, høytider og til og med på helt normale hverdager ellers –men jeg har derimot tilbringt både julaften og første juledag med overkant av 1500 andre fantastiske mennesker.

ALTERNATIV JUL

Alternativ Jul arrangeres på Oslo Kongressenter i Folkets Hus i Oslo.

Klokken 16:00 på julaften ble dørene åpnet for de mange personene i Oslo og omegn som faller utenfor den “vanlige” julefeiringen.

Bostedsløse, narkomane, alkoholikere og mennesker som ikke har noen å feire jul med eller mangler et sted å være i julen. I følge deres egne hjemmesider, alternativjul.no, hadde arrangementet i år over 2500 gjester i løpet av de to døgnene julefeiringen ble avholdt.

Jeg skal ikke legge skjul på sannheten. Til tross for at jeg lenge har tenkt på at jeg ønsker å gjøre noe annet, og at jeg ønsker å hjelpe har det kun blitt med tanken – men det er faktisk ikke tanken som teller.

Bostedsløse, narkomane og alkoholikere har vært mennesker som jeg selv tidligere har opplevd som en trussel grunnet min egen ignoranse og idioti. Mennesker som jeg tidligere har gått omveier for å unngå å måtte komme for nær eller forholde meg til.

Ute i den store verden er de nemlig bare det for mange av oss; bostedsløse, narkomane og akoholikere – men vi har så utrolig mye å lære om, og ikke minst av, akkurat denne grupperingen. Riktig nok var dette en utfordring for meg. Å faktisk måtte forholde meg til den samme grupperingen jeg tidligere hadde skydd som ilden, men jeg var fast bestemt på at jeg ville være en del av dette.

Jeg ville bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for de som ikke har det så godt – og jeg kunne ikke bedt om en bedre, finere eller mer verdifull gave enn dette.

De samme menneskene jeg tidligere har vært redd for å forholde meg til, er noen av de mest fantastiske menneskene jeg har møtt i løpet av mine 27 år.

Det er de samme menneskene jeg har snakket med, ledd med, felt tårer med, holdt hender med, danset med, klemt på og delt minner og gode stunder med i løpet av julen i år. Disse menneskene er historiefortellere og har de mest fantastiske historiene å fortelle om både oppturer og nedturer i løpet av livet.

Mennesker som er misforstått og satt på sidelinjen av samfunnet, og som er fanget i en livsstil det er vanskelig å komme ut av. Mennesker som det var vondt å forlate da jeg var ferdig i Kongresshallen klokken 16:00 , 24 timer etter åpning – første juledag.

Ord kommer til kort når jeg forsøker å forklare alle inntrykkene og emosjonene jeg sitter igjen med.

Jeg har fått nye venner. Allerede nå gleder jeg meg til å høre om hvordan det går med Morten og eksen hans hvis jeg en dag ser han igjen. Jeg gleder meg til å treffe på både Trine, Hans og Ingunn på Karl Johan. Selvfølgelig skulle jeg ønske at det ikke var slik. At vi heller kunne møtes under andre omstendigheter, men dessverre er det slik, og det eneste jeg kan gjøre er å bidra til å gjøre de samme omstendighetene litt enklere…

Om noen dager går vi inn i et nytt år og mange av oss har allerede begynt å planlegge våre nyttårsforsetter der vi ofte skal bli en bedre versjon av oss selv.

Trene mere, spise mindre sjokolade og bli flinkere på skolen.

2014 blir et fantastisk år, og mitt eneste nyttårsforsett er at jeg skal forsøke å gjøre hverdagen litt bedre for menneskene rundt meg.

Det oppfordrer jeg også deg til å gjøre.

«It takes so little to make people happy. Just a touch, If we know how to give it, just a word fitly spoken, a slight readjustment of some bolt or pin or bearing in the delicate machinery of a soul» – Frank Crane

Comments

comments

Nastaran ler høyt, snakker høyere og fyller hele rommet -med både kropp og karisma. Hun glemmer ofte at døgnet kun består av 24 timer, og forsøker stadig vekk å finne kreative løsninger på hvordan hun kan redde verden. En håpløs romantiker som har sett altfor mange Disney filmer der prinsessen blir reddet av en prins, noe som selvfølgelig har påvirket virkelighetsoppfattelsen og sørget for skyhøye krav til menn. I tillegg til å skrive for Iknowthatmagazine, driver hun plussize-bloggen CurvesAndI.com, er superkvinne på deltid og dagdrømmer på heltid.

3 Comments

 1. Sonja Durand

  desember 27, 2013 at 16:09

  Flere burde gjøre dette, inludert meg selv:)
  Etter å ha jobbet mange år i psykiatrien og rusomsorgen, har jeg møtt så mange fine mennesker som har hatt det trøblete. Ikke alle kunne vi hjelpe, men jeg tror at for de aller, aller fleste, fikk de en følelse av å få menneskeverdet tilbake, fordi de ble møtt på den måten. For det er jo sånn det skal være- at de blir møtt som de flotte menneskene de er! Mennesker som dessverre har opplevd vanskelige og uheldige omstendigheter i livet, og som gjerne skulle hatt det ugjort. Å finne et fellesskap og andre som vil oss vel, er vel noe vi alle ønsker oss:)

 2. Monica

  desember 28, 2013 at 09:39

  Utrolig flott! Jeg deltok selv i år på alternativ jul sammen med min far siden jeg er under 18. Det er noe av det fineste jeg har opplevd, selv om det er trist å se alle dei menneskene som har havnet i det miljøet. Jeg lærte utrolig mye både om meg selv og dei som har havnet litt utenfor. Det var så mange fantastiske mennesker som viste mer glede enn vi som eier alt vi trenger. Det var virkelig inspirerende!

  Jeg kommer til p delta selv flere ganger for det er den beste julefeiringen jeg har hatt. Det å få se den gleden i disse menneskene gav meg mer enn noe annent 🙂

 3. ~Lin

  desember 28, 2013 at 18:38

  Flott innlegg.

  Beklager at din ex ødela julen for deg og at du høres bittelitt snurt ut for at alle ikkje er like sliten som du er når det er november desember og alle skal julehandle. Man avgjør selv hvordan man ønsker å gjøre denne delen av julen til -vil man stresse, vil man ta det kulig og vet at julen kommer uansett om man har alt eller har bakt alt etc.

  Eg er JULEGIRI, always was always will be. De hindrer meg ikkje i å dele med andre som ikkje har så mye. I julen treffer eg familie eg aldri treffer ellers pga avstander og ville neppe tilbragt den med villt fremmede,men er ikkje redd for tanke å hjelpe de andre 364 dagene i året:)
  Eg låner ut seng, gir bort klær, kjøkkenutstyr,sko eller hva det enn måtte være neon måtte trenge. Nekter å gi til Fretex for de ofte kaster helt ok ting eller ber de fattigste av oss betale mye mer for BRUKTE klær du får mye rimeligere på salg i butikkene. Og det pga alle kjendisene som gjorde en reklamestunt for å gjenbruk som backfired.
  De som TRENGER Fretex har ikkje lengre råd til Fretex.

  Min bror har holdt resturaunten sin åpen for de som ikkje hadde andre steder og gå,men nå er denne nedlagt og han har servert på hotell som holder en julemiddag for dem som ikkje har noe annet.

  Man kan fint kombinerer tingene og man kan hjelpe til på en alternativ jul og ha en familie sammenkomst bare fordi julen er kos.

  Min søster bor i utlandet og har ikkje vært hjemme på 10 år i julen -i år kom hun hjem og alle hennes juleønsker var ikkje noe man kunne kjøpe og pakke inn.
  Bakedag
  Lutefiskmiddag med familien
  Massasje
  SPA kveld hjemme
  Spillkveld.

  Vi hatt en fantastisk julefeiring så langt i år og eg gledet mange med alle mine ting som eg ikkje trenger.De kan bare komme å hente 🙂
  Eg har hatt en fantastisk advent i tillegg så min julefeiring har vært lang 🙂

  Mine ønsker for 2014 er at flere ser andre og flere bryr seg og at fler får det bedre <3

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.