iknowthatmagazine.com

Sjekk om garderoben din er dyrevennlig!

Alle diskusjonene rundt dyrevern og mote skaper heftige oppstandelser.

Både fra mennesker som synes det er helt idiotisk at vi skal ta utnytte av dyr til våres fordel og de som ikke tenker så mye over hva de bruker.

Om du er en av dem, som helst ikke vil ha dyrs lidelse på samvittigheten og vil vite mer om hva man faktisk burde se etter i butikken og i egen garderobe, så er denne saken midt i blinken for deg.

For meg så har dyrenes velferd vært viktig gjennom hele oppveksten. Men jeg har ikke helt visst hvordan jeg kan hjelpe til, for at dyrene faktisk skal få det bedre. Jeg har aldri tenkt tanken om at en skinnveske kan ha opphav i f. eks Kina, hvor dyrevelferden er satt vesentlig lengre ned i prioriteringssystemet. Jeg har aldri tenkt over at stoffene i genseren min, faktisk kan inneholde dyr – om det ikke er ren pels. Kanskje det er flere ting på denne listen, som du heller ikke visste om?

Skinn

Vi har skinn på alt mulig. Skinnvesker, skinnsofaer, skinnsko, skinnplagg, detaljer på smykker, bilseter, skinnhansker, skinn, skinn skinn. Og skinn er jo griselekkert å se på! Designerne elsker det og forbrukerne er enige. Kanskje fordi det oser av velstand og god kvalitet. Selvfølgelig finnes det falskt skinn, men når til og med billigkjedene som Lindex og H&M helst bruker Authentic leather, er det ikke så lett å lete etter dyrevennlige alternativer.

Bilde fra Peta.org

 

Hvor kommer egentlig alt skinnet fra?

Er bikerjakken din huden til middagen som ble fortært i går? Som oftest er den ikke det. Halvparten av alle sko som selges i Norge, kommer fra Vietnam og Kina. I Asiatiske land er det veldig vanlig å spise katter og hunder. Og det er lov å importere hundeskinn og katteskinn til Norge. Ser du sammenhengen?

Spør du en ansatt i en butikkjede om hvor skinnet kommer fra og hva slags skinn det er, er det ikke ofte at de faktisk kan svare. Det er så mange mellomledd i produksjonen av et skinnprodukt at de fleste ikke har oversikt over hva slags skinn som faktisk er brukt. Men så er det merker som har en streng policy på dette med dyrevern og passer på at skinnet alltid er et bi-produkt av matproduksjonen. Acne for eksempel, er et av merkene som bare bruker skinn fra matindustrien.

Stella McCartney er en av verdens største designere og hun viser aldri pels eller skinn i sine kolleksjoner. De ikoniske veskene med gullenke er blitt sett på fashionistaer verden over. Stella beviser at syntetisk skinn kan være like fint (og dyrt, hehe) som ekte skinn!

Angoraull

Dette er kanskje det heteste temaet akkurat nå. Videoer og bilder florerer på nettet, av skrikende kaniner som får revet pelsen av uten bedøvelse. Angorakaninene har en utrolig tykk og myk pels. Det disse arbeiderne sier om produksjonen, er at de river av skinnet og pelsen i stedet for å klippe, for da får man mest penger for produktet. Når angorakaninen er blottet for pels og skinn, blir den satt tilbake i buret sitt. Der blir den sittende i tre måneder, for at pelsen skal vokse ut og prosedyren kan skje på ny.

A Look Inside the Angora Fur Industry

Bilde fra Peta

 

På bare en kort periode har Acne trukket tilbake alle sine plagg med angora. H&M har stoppet all produksjon av plagg med angora og Gina Tricot har nå boikottet all angora, dun, fjær og skinn. Angoraullen er utrolig myk og deilig, i hvert fall i gensere og skjerf. Men er det virkelig verdt det å ha lidelse mot huden, når det finnes mange andre gode alternativer? Utrolig godt er det at kjedebutikkene begynner å få øynene opp for dyremishandlingen som skjer ved klesproduksjon!

Pels

Kanskje det mest omdiskuterte og heftigste temaet i de siste årene. Diskusjonene blusser opp hver høst. Skal vi legge ned, eller beholde pelsdyrfarmene i Norge? I motebildet har det aldri vært vist mer pels enn det vi så denne sesongen. Designerne finner grunner til å putte pels på alt! Luer, nøkkelringer (?!), sko, jakker, vesker og vester.

Jeg tror at en god grunn til at så mange velger å kjøpe og bruke pels, er at de faktisk har troen på at disse pelsdyrene har det fint. Canada Goose sier at de aldri bruker metoder som er vonde for dyrene og det samme sier norske pelsdyrbønder. ”For dyret kjenner jo ikke smerte!?” Denne uttalelsen gjorde til at bonden måtte avslutte pelsdyrfarmen sin.

En liste over merker som er pelsfrie finner du HER!

 

Bilde fra hest.no

 

Så klart kjenner dyret smerte og lidelse på samme måte som oss. Det er en grunn til at dyrene skriker og piper når de sitter inne i de små burene sine. DE TRIVES IKKE. Det er det motsatte av naturlig for dyrene å sitte dag ut og dag inn, i trange bur og vente på døden. Bruker du pels, støtter du dyremishandling. Så enkelt er det faktisk. Du kan tro at pelsen på lua di, kommer fra en lykkelig kanin som har blitt skutt på jakt, et snødekket og pent sted i de norske skoger. Men det er ikke sannheten. Faktisk, om du bestiller pelsprodukter på ebay kan du ende opp med en pelskant på jakken som kommer fra Schäferhunder. I de asiatiske landene, likt som med skinnproduksjonen, kan du aldri være sikker på at dyrene som brukes kun er pelsdyr. Det kan være dyr som vi har som kjæledyr, her hjemme i Norge.

Merinoull

Dette er den e kstra fine ullen fra merinosauene, som ikke klør mot huden. Fibrene er lange og tynne, det er slitesterkt og brukes ofte i ullundertøy til barn. 50-90% av denne ullen kommer fra Australia hvor metoden «mulesing» brukes. Dette er en gammel og utdatert metode som brukes for å forhindre at fluene legger larveegg på sauene.

Sauene blir bundet fast og bøndene skjærer vekk huden bak ved halen til sauen, uten bedøvelse. Denne metoden oppstod på 30-tallet da man ikke hadde medikamenter og antibiotika. Det har man nå! Derfor er det veldig uforståelig at man fortsatt bruker disse grusomme og torturende metodene. Sauene blir gående i store flokker med blødene hudfliker helt til ullen er vokst ut igjen og metodene skjer på ny.

Adidas ratar mulesing

Bilde fra Sportfack.se

Dansk motebransje har nå fått øynene opp for denne dyremishandlingen og velger å ta stor avstand fra australsk merinoull. H&M har allerede boikottet merinoullbransjen fra Australia. Janus tekstilfabrikk har også valgt å flytte produksjonen av merinoull fra Australia, til Sør-Afrika. Australierne frykter for markedet sitt, etter avsløringene fra farmene.

For å forsikre deg at den deilige, myke merinoullen ikke kommer fra farmer hvor mulesing brukes, kan du satse på økologisk eller sjekke denne listen over merker som er mulesing-frie: HER

Bryr du deg om dyrenes rettigheter?

Kilder:

http://www.dyrevern.no/artikler/nyheter_om_sau_og_geit/fri_for_mulesing
http://www.nrk.no/kultur/boikotter-merinoull-1.5195539
http://dyrevennlig.org/klaer/dyrevennlige-klesmerker/
http://dyrevennlig.org/klaer/
http://dyrevennlig.org/sko/

Comments

comments

Julie er en pescaterianer med lidenskap for mote og skriving, noe hun får utløp for både her på iknowthatmagazine, Vixen og Stella. Når hun ikke sitter og trykker på macen, er hun opptatt med dyrevern og dyrenes rettigheter. Trening er også en viktig del av hverdagen hennes, men det er ikke alltid døgnet har mange nok timer.

2 Comments

 1. Lin

  desember 17, 2013 at 15:23

  Supert og viktig innlegg 🙂

  Eg bryr meg veldig om dyrs rettigheter og følelser. Har selv en adoptert liten gatejente fra Spania og bruker ikkje dyretestet makeup eller hudpleie. Det har vel de fleste av dere merket som leser innleggen eg skriver.
  Ei heller produkter innen husholdningartikler som er farlig for natur og dyr og mennesker heller finenr du hos oss lengre.

  Men vil gjerne si at alle dere som nå bli nyfrelst og skal ikkje ha noe med ting som kommer fra dyr i skapene eller i huset, så ikkje kast det. Dyrene lider ikkje mindre av at du letter samvittigheten din ved å kaste ting -det er forsøpling. Gi det heller bort, resirkulering hjelper samfunnet, verden og din neste. Og handle heller klokere neste gang.
  Se etter merker som etiske eller veganske eller i hvertfall ivaretar dyrs rettigheter.
  Sjekke Petas lister over makeup og hudpleie merker som ikkje tester på dyr http://www.mediapeta.com/peta/pdf/companiesdonttest.pdf

  Og gjør du feil -det ar vi alle gjort, ja så gjør bedre neste gang. Send penger til WWF, eller skriv under på kampanjer som stopper dyretesting eller produsering av levende nøkkelringer i Kina eller jobb frivillig på et dyreshelter eller gjør en innsats hos dyrevernet osv

  Alle monner drar,men ikkje bli fanatisk og angrip folk i pels eller spør om folk vil spise hunden sin -sånt er bare pinlige dustete argumenter som du allerede vet svaret på: Opplys, ikkje vær forømmende, du kan heller være fordømmende mot de store merkene som er dyremishandlere enn folk som kanskje ikkje vet alt du selv vet
  God advent <3

  • Julie

   desember 17, 2013 at 16:18

   Helt enig Linn! Ingen grunn til å kaste/brenne/kaste blod på ting som allerede er kjøpt og betalt. Men det har også litt med hva slags signaler du sender ut, om du bruker dette i veldig offentlige sammenhenger…

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.