iknowthatmagazine.com

ER VI FOR FOKUSERTE PÅ BELØNNING?

Tilknytningsforeldreskap – det har vi vel ikke tid og ork til???

Det er kanskje flere enn meg som har sett på «Johanna – Prosjekt Mamma» på TvNorge, som er et program om et nybakt par, hvor de prøver å finne ut av hvordan se skal oppdra datteren sin.

I ett av programmene undersøker hun det hun kaller Tilknytningsforeldreskap, for å få en ide om hva det er.

Det ble jo, som i alle kompimerte tv-programmer, veldig kort fortalt! Og hun konkluderer raskt med at det ikke er noe for henne! Ja, ja, Johanna, du vet ikke hva du går glipp av!

Hun får forklart at en ting man gjør for å fremme tilknytning, er å anerkjenne barnets følelser når barnet uttrykker sterke følelser. Johanna sier at det kan hun ikke klare hvis hun er stresset eller sint selv, og synes belønning og konsekvens er noe som hun synes fungerer mye bedre for henne. Hadde hun hatt tid, skulle hun også snakket til barnet sånn.

Da ville jeg sagt til henne som jeg sier til andre foreldre: DU HAR IKKE TID TIL Å LA VÆRE!!

Snart skal jeg gjøre mitt beste for å forklare hvorfor. Og jeg sier mitt beste, fordi det er komplisert. Jeg har selv brukt noen år for å prøve å forstå en del av mekanismene som skjer i foreldre og ikke minst barn. Hvordan vi kommuniserer med barn og hvordan barn (helt fra de er spedbarn, ja helt sant!) forventer seg å bli møtt av sine omgivelser, har alt å si i forhold til hvordan de klarer å skape seg forhold senere i livet (noen som trekker noen slutninger til egen barndom og artikkelen «Hvilket forhold skaper du deg?«, kanskje?)

Hmmm, skal vi gå sånn i oss selv igjen nå da, får ikke la barndommen ligge engang!! (he he, nei, her blir man utfordret på alt:-)

image (18)

Tidligere generasjoner har nok vært opptatt av negative og postive reaksjoner på atferd (dvs belønning og straff i ulike former). Så skjedde det noe i samfunnet som gjorde at det å ha fokus på straff ikke ville hjelpe barna til å utvikle seg positivt, så det ble fokusert mer på belønninger, noe som blir brukt mye i skolene enda. Nå mener jeg ikke at man ikke skal gi noen belønning og ros, men det er mye som tyder på at for mye fokus på det, ikke gjør barn trygge, men heller prestasjonsfokusert. Og når de ikke får til noe, ja da er det «slutten på værlda». Sånn kommer de til å fortsette som voksne også (tør jeg påstå, men undere kan så klart skje).

Så nå har pendelen gått helt til andre enden, hvor det som skjer er at mange barn styrter mye i familien. Litt for mye, for de trenger noen som leder på en positiv måte.

Etter mye erfaring med barn har jeg selv lært at det å anerkjenne barns følelser, ikke bare styrker barnets trygghet på seg selv, men det sparer meg for en masse tid med krangling, gråting og hyling. Det er det jeg mener med: DU HAR IKKE TID TIL Å LA VÆRE!

Hvis du klarer å være rolig i toneleiet (ok, det er ikke alltid lett, jeg innrømmer det) og tenke over hva det er som kan være vanskelig for barnet akkurat nå, sette ord på det for barnet, gjerne også trøste barnet…og så, når barnet har fått anerkjennelsen, da kan du fortsatt sette de grensene du hadde tenkt å sette. Prøv det, så få du se hva som skjer!!

Du skal prøve å forstå hvilke følelser barnet har. Du skal være vennelig og sette ord på det. Du skal holde på grensene. Høres enkelt ut i teorien, ikke sant (og selvfølgelig er det ikke så enkelt 😉 )

Men jeg kan nesten love, at livet blir bittelitt enklere! Hvis du har spørsmål, send de til iknowthatmagazine@gmail.com, så kanskje vi lager en Spør-Sonja spalte:-)

 

 

Les også:

20 ting jeg skulle visst før jeg ble gravid

Sannheten om mammalivet

Om kjærlighet og forhold du skaper deg

Comments

comments

Sonja Gundersen Durand: Det har blitt sagt mang en gang at Sonja passer så godt som terapeut og som yogalærer, fordi hun har et så rolig og vennlig vesen. Merkelig da, kanskje, at hun har fått så store problemer med å sove om natta. Typisk eksempel på kvinner i dag, muligens? Hun har lyst til å gjøre alt, særlig dersom det omhandler skole eller reising....eller jobb...eller yoga...eller.....:-) Så nå har hun også blitt nyklekket moteblogger og artikkelskribent, for diktene hun skriver blir man ikke rik av:-) Blogger på www.sonjadurand.com

3 Comments

 1. Lin

  desember 5, 2013 at 18:13

  terapeutens hjørne? kult 🙂

  flott innlegg!!!

 2. Lin

  desember 6, 2013 at 17:52

  Sure, eg slenger meg på 🙂

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.