iknowthatmagazine.com

BARN OG DYRE MERKEKLÆR: NOK ER NOK!

Den siste uka har det vært mye fokus på foreldre som hardt prøver å forsvare sitt høye forbruk på dyre merkeklær til barna sine.

Vi leser at pris og kvalitet hører sammen og at lavpriskjedene ikke har noe å komme med, de tåler ikke vask engang. I tillegg har de kun glorete klær der.

Det sies at mødre mer enn gjerne kjøper designerklær/merkeklær, som de hevder er «kvalitetsklærne» til tusenvis av kroner. Vi snakker her om priser som f.eks 1400,- for en lue, 800,- for en body, 5000,-for en jakke. Men favoritten må vel være 200 kroner for et par sokker…..til en baby?! Ja til babyen, som vokser ut av dette på bare uker. Disse unge damene mener det kun er merkeklær som gjelder.

Hva er egentlig disse merkeklærene? – Det er litt som å si at syden er et land.

Alle som ikke bruker pengene sine på kun merkeklær vet at, heldigvis, henger ikke nødvendigvis kvalitet sammen med pris.

Ha nå i alle fall bein nok i nesa til å si at du gjør det fordi du vil og fordi du vil vise at barnet kommer fra et svært bemiddlet hjem, fordi du vil dresse opp barnet ditt til»små voksne» og vil kle opp barna dine slik du kler seg selv.

Jeg føler det blir litt sånn som hundeeiere som dresser opp hundene sine i klær og sier «men det må jeg jo ellers blir han så frykteilg kald stakkars».

barn og merkeklær III
Hunder med noen unntak har pels og trenger ikke klær. Barn trenger klær, de trenger ikke små dresser og kjoler til tusenvis av kroner. Bikkja trenger heller ikke den camodressen, eller det rosa tyllkjørtet og sløyfe i håret. Men synes du det er gøy å kle han opp, så si nå bare det. Og det er jo litt komisk og sjarmerende. Det blir bare hakket mer seriøst og alvorlig når det omhandler barna våre, og du bruker barnet som en utstillingsdukke for hjemmet ditt.

Her planter vi inn viktige verdier med morsmelka, og det er klart at det påvirker barnet ditt. Begynner du å kjøpe Marc Jacobs kjoler til din nyfødte datter, tør jeg ikke engang tenke på hva du må dra inn av penger for å kunne forsørge forbruket hennes når hun er 14 år. Signalene du sender ved å gjøre dette hyler til omverdenen: «Jeg har så mye penger at jeg kan bare ikke kontrollere meg, jeg bare MÅ vise dere, og jeg skulle ønske datteren min var 14 år ikke 5 mnd.” Personlig synes jeg det ser passe tullete ut å dresse opp søte små barn i det jeg vil karakterisere som voksenklær.

Ungene blir til dukker, der de fortjener å bare være barn.

Når det er snakk om ull og kvalitetsull, er jeg helt med. Men billig ull er ikke synonymt med dårlig ull. Vi kjøper mye rimelige ullklær, og tro det eller ei, de tåler vask også.

En kvinnelig blogger går ut å sier: «Alle de som ikke har råd til å kjøpe de dyre merkeklærene er bare misunnelige.”
Hva med eventuelt bare smartere?

Hvordan tror vi våre barn skal takle merkepress og mobbesituasjoner når voksne går ut i media med slike holdninger? Kan man uttale seg så pubertalt, og samtidig forvente annet enn tyn fra andre, mer oppegående foreldre?
Jeg har ikke ord.

barn og merkeklær II

Andre foreldre går ut og sier at de føler seg presset til å kjøpe dyre klær til barna sine! At andre mødre går fysisk opp i nakken til barna deres og sjekker merkelappen, ikke fordi plagget er så fint men for å se hva slags merke det er! Er folk riv ruskende gale ?

Slutter man å produsere hjerneceller når man går inn i morsrollen? Dette er et studie verdig i seg selv!

Noen mødre sier de velger å kjøpe merkeklær fordi de føler seg presset. De burde jo også kanskje tenke seg litt om?
De kjøper de dyre merkelærene selv om de ikke vil, hvorfor? For å slippe å bli sett på som fattige? Eller fordi de er redde for at barna deres skal bli mobbet når de ikke har rett merke på jakka? De kjøper merkeklærene for å slippe disse utfordringene. Da har du usedvanlig lite bein i nesa tenker jeg. Er det ikke bedre å ta opp kampen om det nå er slik. Be om møter med de andre foreldrene i klassen. Si at det er et stort problem, finn tiltak ,hyl ut – det er nok en bedre måte å takle dette problemet på?

Jeg skal love deg det er flere som ville være glad for det. Og er problemet så stort at dette ikke virker, så kan man kanskje flytte på seg?

Personlig får jeg mye fine klær i arv fra snille venninner og det vi kjøper inn av klær selv er mer tilfeldig enn med vilje. Og når mine barn har vokst ut av dem gir jeg dem videre til venninner som trenger det. Jeg kan kjøpe et og annet plagg fordi jeg synes det er fint, eller fordi jeg vet at det vil passe til mitt barn. Men da er det ikke merket i seg selv som selger plagget. Jeg har til og med, og med stor glede, brukt mine egne og mine søskens spebarnsklær på mine barn. Utrolig koselig. Og masse nostalgi. Min mor kjøpte ikke dyre merkelær til oss, mye var strikket og de funker fremdeles 40 år etter. De er veldig karekteristiske og har mye humor i seg.

Mulig jeg er vel fri den andre veien, her får de gå med fotballdrakt/batmandrakten/sabeltannhatten utenpå de andre klærene bare de er varme, gode og føler seg fine så er jeg fornøyd. Og jeg føler at barnet da føler seg hørt, de er med å bestemme og man bygger oppunder kreativitet, fantasi og frihet på en annen måte enn du gjør om du putter på dem en voksen «vestkantuniform». De er jo barn, de skal leke og kose seg.

Ja, det har vært mye rare blikk opp igjennom årene, og på møter på skolen så har det vært sånn,¨ah, det er du som er moren til ‘fotballgutten’ – han med fotballsokker utenpå jeansen». Eller til han som liker å gå i sin fars klær (stooore stooore baggy) Eller til gothgutt.

barn og merkeklær
Jada, men har ikke brydd meg. Da har de hatt en liten periode med en sær stil de vil kjøre. Barna har ikke brydd seg de heller, og det maset de eventuelt har fått, har gjort dem sterkere. Barn skal ha klær som er varme, behagelige, fargefulle, praktiske, myke og som gjør at det er uproblematisk å bevege seg i dem, slik at de kan leke. Barn burde ikke engang vite hva er et » merke» betyr før de er i ungdomsskolen minst. Jeg sier ikke at alle barn skal gå utkledd til hverdags, men har de lyst så hvorfor ikke. Det skader i allefall ikke å la dem kjøre sin barnslige herlige stil.

Jeg blir redd, kvalm, og aldeles rasende på disse som som går ut i media med disse verdigrunnlagene. Voks opp, og tenk litt igjennom hva slags verdier dine egne foreldre og besteforeldre prøvde å gi deg.

Jeg skal love deg at det ikke var dette! Blir ikke barna våre store fort nok? Må vi putte dem inn i voksenklær fra de blir født? La merkeklær være merkeklær ,og ikke en stor del av barndommen til barnet ditt. Det fører kun til videre press i livet.

Comments

comments

Trude er selverklært multitasking queen , sover lite og jobber mye. Når hun ikke fysisk er på jobb med la det være seg artister, reklamefilmer, egne prosjekter, musikkvideoer, fashion eller er i undervisning på Art Complexion makeup skole så forbereder hun seg til en haug med jobber som skal foregå i nærmeste fremtid. Helst på natten. Hun elsker nattjobbing og sover ikke mer enn 5 timer. I tillegg til dette er hun fire-barnsmor.

12 Comments

 1. Tove Eggen

  november 28, 2013 at 12:03

  Eeeeenig!!! <3

  • Trude Mokkelbost

   november 28, 2013 at 17:24

   SMASK<3

 2. Maria Terzan

  november 28, 2013 at 16:05

  SÅ VELDIG BRA SAGT, så enig! Og barna de bryr seg jo ikke! Jeg har ikke hatt overskudd eller kapasitet til å hive meg på denne diskusjonen, og hadde jeg gjort det var det omtrent slik jeg ville gjort det. Har noen nydelige bilder av min datter i hjemmestrikka knall rød bukse og orange jakke. SMILENDE fra øre til øre, varm og behagelig. Thats what matters!

  Den tid kommer faktisk tidlig nok hvor det kommer av seg selv at de begynner å lese blogger eller lese moteblader (he he) og blir inspirert (påvirket)…så ønsker de gjerne litt merkeklær selv. Den tid kommer tidlig nok. En viktig ting for meg å huske på er at hvis jeg kjøper kun dyre klær til min datter, så kommer hun eventuelt til å slite når studentlivet begynner. Det blir kjempenedtur å ikke kunne handle inn slik som før, så jeg begrenser det jeg kan. Heldigvis er hun veldig glad i Bikbok og Gina, Nelly så bruker vi litt mer penger på sko og jakker… 🙂

  • Trude Mokkelbost

   november 28, 2013 at 17:23

   TAKKER! Nei barna de vil jo helst putte på seg det som har mest farger, de blankeste stoffene, eller det som ligger nærmest. Favoritt buksa til min 5 årin er en ullbukse..den var engang hvit, da min 15 åring fikk den, ja for 10 år siden. Denne mener han er tipp topp selv. Og den holder han varm og god i disse dager. den ble erstattet av «justin bieberbuksa» som dessverre vandret til de øde jaktmarker etter intenst bruk. Verre er det når fleece jakkene kommer på lagvis når han skal legge seg. Lagene må pelles av i det han har sovnet. Nei enig, la de være fornøyde og la det ikke bli en greie om HVA som er på. Det er så mye fint som ikke koster skjorta eller som seter dem i bås:-D

 3. Ingrid

  november 28, 2013 at 16:28

  Nå har ikke jeg barn selv, men merkeklær kan du vente med til du bli voksen. Jeg mener selv at jeg ble ganske oppegående selv om jeg bare fikk «billigklær» i min barndom. Jeg ødela uansett alt etter en uke:P Merker er heller ikke noe jeg ville fokusert så mye på selv som voksen. Greit, jeg har et par Hunter-støvler, men de kjøpte jeg etter å ha lest litt rundt på internett. Der fant jeg ut at de var ganske holdbare og da valgte jeg å bruke penger på det.

  • Trude Mokkelbost

   desember 1, 2013 at 18:40

 4. Lin

  november 29, 2013 at 00:26

  Er helt enig at når man blir gravid eller man har fått barn og går inn i ammetåken så går desverre rullegardinen ned -litt som med ølet inn og vettet ut.
  De færreste av oss har handlet merkeklær til ungene våre -eh er ellos et merke? I såfall er eg skyldig i at datteren min fikk velge seg tightser med minnie mus og matchende kjolegensere som kostet sånn ca 150 tilsammen og like med hjerter på. Hun bodde i disse klærene lenge etter de egentlig var for små, men da sa hun bare at hun ville ha de alikevel.

  I dag er hun voksen og handler det hun vil -på ebay ,i utlandet eller brukt klær på en annen måte enn de var ment som. Laget sin egen stil og kjørt sitt eget løp -til morens store glede elsker hun å shoppe på salg og føler seg flink når hun får masse for ingenting 🙂

  Ellers tar du feil ang hunder -de færreste hundene er født til klimaet i Norge og de som ikkje er det trenger klær om vinteren eller et dekken. Spesielt korthårete 😉
  Men du har rett i at de ikkje trenger sløyfer og kjoler og dill og å bli behandlet som barn eller mennesker 🙂

  Supert innlegg 🙂

 5. Marte

  november 29, 2013 at 08:54

  Så enig….
  Utrolig bra skrevet.

  • Trude Mokkelbost

   november 30, 2013 at 17:18

   Tuuusen takk

 6. Halat S.

  november 30, 2013 at 09:20

  Jeg var enig i alt du skrev helt til du kom til delen med hunder. Jeg har italienske mynder som ikke klarer seg uten klær på vinteren. De går aldri i kjoler, bunad og annet tull de ikke trenger, men på vinteren er de godt påkledd. De har ikke et fettlag som varmer de og da sliter de.

  Det samme gjelder de fleste av de små hundene. Chihuahua fra varme Mexico har ikke en kropp som er lagd for den norske vinteren og de burde få på seg klær. Samme gjelder dverg pincher, jack russel terrier, mini puddel som er kortklipt osv. Selv store hunder med kort pels som dalmatiner ville satt veldig pris på et varmt dekken når det er minusgrader.

  • Trude Mokkelbost

   november 30, 2013 at 17:18

   Som jeg skriver: » Hunder med noen unntak har pels og trenger ikke klær» :-))

 7. Pingback: HERREJEMMINI – VI FYLLER 1 ÅR OG FEIRER MED GAVEDRYSS TIL DERE! - iknowthatmagazine.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.