iknowthatmagazine.com

20 TING JEG SKULLE VISST FØR JEG BLE GRAVID…

Da jeg fikk mitt første barn for 15 år siden, var det ikke så mye fokus på det å være gravid. Jeg var ung mor, 23 år, så det var kanskje derfor jeg ikke visste så mye.

LES OGSÅ: Dette skjedde da leserne våre testet Skin Roller mot arr, akne, strekkmerker og pigmentflekker selv!

Jeg ante ingenting før jeg så de to strekene som lyste mot meg og kvalmen, trettheten og bekkenløsningen tok tak og ristet løs i kroppen min. En million ganger har jeg tenkt at «dette skulle jeg gjerne visst noe om», og «hvorfor har ingen sagt noe om dette?».

Ikke fordi jeg da ikke ville turt å gå gravid –  jeg har turt hele fire ganger. Men for å spe litt på samtalene om hvor fantastisk det er få barn, for det er det jo, har jeg summert noen av tingene som kan være kjekt å vite av de bisarre opplevelsene under graviditet og etter:

Morgenkvalme:
Det heter morgenkvalme, men det kunne like gjerne hatt like stor betydning som finurlige ingredienser og ord i maskara eller sjampo-reklamer. Lureri. Jeg var så kvalm døgnet rundt at jeg nesten ble mannevond.

Luktesansen:
Blir triplet – hvis noen lukter vondt i utgangspunktet, så ender du opp med å nesten hate den stakkars personen på slutten av dagen.

Metallsmak i munnen:
Alt smaker kjemisk, og det varer i minst tre fire mnd. Du leter febrilsk etter å putte noe i munnen som fjerner dette. Forgjeves.

Menssmerter:
Du tror du endelig er kvitt dem for 9 mnd! Glem det! Man går å murrer de første tre mnd og man er livredd for at noe er galt! Og på slutten av svangerskapet kommer den tilbake de siste to mnd ca.

førstefødende amming

Bekkenløsning:

Vondt i rygg, bekken, nedre mage, skambenet. Jo mer vondt du har, jo mer vagger du, og jo mer du vagger jo mer smerter får du! Slapp unna denne på siste barn 😉 Rør deg, gå masse fra dag én så slipper du de verste plagene. Og ikke minst, du slipper å gå opp 30 kilo… Hmm…jeg? Aldri! (bare 4 ganger)… Og ja, bekkenet kan låse seg når du du er på vei ut av bussen, be da nærmeste mann om å bære deg forsiktig ut og ring din kjære. Bekkenet kan også låse seg feks på vei ut av badekaret og man står der i Eva’s drakt i all sin prakt, med en fot på hver sin side av badekaret støkk-så ha alltid mobil i nærheten.. Ikke vær flau og slutt å ta deg selv seriøst først som sist og behold roen! Og igjen, ring din kjære – that’s what they’re there for 😉 Har du lært pusteøvelser kan du øve nå!

Cravings:

Dette hadde jeg hørt om; Bestemor spiste aske, Tante måtte på bensinstasjonen for å lukte på bensin.. Og Mamma gikk på tilfeldige middagsbesøk i nabolaget, for hun måtte ha middag hele dagen. Men at man kunne få all of the above – DET hadde jeg ikke regnet med: dvs ristet brød med syltetøy og te! Grønne epler, middager, melkesjokokade, sjokomelk, sjokoladesaus med sjokoladesaus og burger mmm og ikke minst på natta, hvor jeg sto opp , snek meg inn på kjøkkenet og grafset i oboy-glasset med spiseskje! Og det krever faktisk en helt egen  teknikk for å ikke sette sjokopulveret i halsen og nyse det utover hele kjøkkenet. Disse setter spor i en kropp (Les: kilo) og på en samboer som til en hver tid må diske opp med akkurat det du vil ha nååååååå! Ellers faller du i krampegråt.

BH-størrelse:

Den dobbler, minst, og etter fødselen – BAM! Trippel! Ikke kjøp amme-bh før du ser an hvor store de faktisk blir, for du kan ikke forestille deg det engang, og de gjør vondt! Drit vondt! Og de blir steinharde. Og du vil ta seg selv i å ta på dem hele tiden. Og tenke «ja, snart amme tid » hmm… fikk ikke tømt det helt nei» osv…

Humørsvingninger:

Ja, man får det fordi hormonene dine er i full karusell. Jeg ble riv ruskende gal de første mnd. Jeg pakket tingene mine, skulle flytte, rømme, gjemte meg under sengen, i skapet (Les: prøvde fikk – ikke plass), dette kunne være for livsviktige ting som at det ikke var mer is i fryseren, favorittkjolen passet ikke lengre, eller han hadde ikke tatt telefonen da JEG ringte! Jeg kunne ikke se Dagsrevyen for da gråt jeg bare. Et under at han holdt ut med meg egentlig!

fødsel trude

Veer:
De er så grusomme som alle sier! Du vil aldri lure på om det er i gang. Her kan du forberede deg kraftig! Yoga er gull! Å lære seg å puste riktig er ikke tull men ALT under fødselen. Lær deg å koble ut smerte (enkelt, sant?), fokusere på å åpne opp slappe av nedentil og tenke positivt. Dette gjør at du forkorter det hele og jobber med kroppen istendefor mot den av skrekk.  Jeg tok div kurs og leste meg opp og kunne hatt en mastergrad i det å føde, og endte derfor opp med fire fødsler uten smertestillende! Øv – her kommer mange uforberedt! Og da kan det bli traumatisk istedenfor vakkert!

Rifter:

Oppstår om du tror du er verdens urkvinne og blir for ivrig! Hold igjen og hør på jordmor! Så slipper du å sy i en halvtime uten smertestillende, feks fordi legen trodde jo di hadde fått bedøvelse (!?) Jeeeeeg haaaar føøøøødt naaatuuuurliiiig kjerring! Oh shit sa hun!

Etterrier:

Sorry. Disse er nesten verre en riene før, fordi du tror du er ferdig… Men nå skal alt på plass og du kan fatte hva som skjer. De varer i to tre dager. Jah… Hver gang du ammer setter det i gang. Bare sier det.

Amming:

Drit vanskelig synes jeg, spesielt når man har en ballong og en brystvorte midt på ballongen – imotsetning til de andre som har den nederst på brystet. Da blir det -Vanskelig! Måtte amme liggende hele veien med førstemann, prøv å gjøre det på Sats, kafé, på besøk på jobben… Lykke! Not… Jeg ble «hun liggende» Ja, jeg var mye hjemme det året.. Liggende.
Amme like mye på begge sider – ikke få en favorittside, da ender du opp med en stor og en liten pupp og det er upraktisk… Men hvis det skjer så kan man alltids fylle i det tomme brystet med en sokk eller noe, så slipper du se de rare blikkene 😉

Brystbetennelse:

Kan skje opptil syv-åtte ganger og du får 40 i feber, du rister mens du sover og husker ikke så mye av det etterpå. Så få hjelp av fagfolk fra dag én, se til at barnet får ordentlig tak og suger riktig. Og hold deg varm . Ull i bh’n selv om sommeren. Så slipper du å oppleve at brystvorten feks faller av! Til opplysning så får du ny under.. Den kroppen den kroppen. (Hææ? ~Red.somikkeharfødt.Anm)

førstefødende trude mokkelbost

 

Besøk:

Når barnet endelig er kommet og alle i hele verden vil komme på besøk så hold igjen. Få amming og rutiner i gang først! Og sov… Hverdagen kommer fort nok. Jeg hadde fullt hus og middagsgjester første dag, og det resulterte i brystbetennelse og en brystvorte mindre etter en stund… Jeg hadde ennå ikke helt skjønt greia med ammingen, men mat måtte jo alle få … Det er lov å nyte litt i fred med kjernefamilien.

Søvn:

Sov når baby sover på dagen, det er så luksus! Når får du sjangsen til det igjen liksom? Nyyyt!
Ellers ha baby i sengen og amme når du trenger om natten og dere sovner inntil hverandre, sover og koser hele natta. Vidunderlig! Bedre enn å avbryte søvn for å sitte å amme i en stol. Har aldri skjønt det der.

Smokk:

Ja til Smokk , så slipper du å ble en levende en. Og ja til avvenning før de fyller tre. Da ser det litt rart ut.

Bæring:

Ja til masse kos, men pass deg for å gå i kosefellen med å bære, vugge og vusje barnet ditt i søvn. Du vil kjapt angre på at babyen blir vant til det. Og ikke minst alle som skal passe barnet ditt, de vil passe på å si det hveeeer gang!

førstefødende

Ååhh. Kan jeg få holde babyen:

Nei! Om du føler for å si nei, så si nei! At alle rundt deg er så babysjuke kan ikke du noe for. Og det finnes ikke noe mer irriterende enn de som skal holde babyen etter du akkurat har fått han til å sove, til å være rolig, eller selv sitter å nyter lukten. Og du er jo livredd for han, at de skal miste han, glemme å passe på hodet etc – Si nei, om du vil, du har hele 18 år å dele babyen med! 😉

Strikken:

Når du må forlate ditt lille nurk, for det må man innimellom, så føles det som om det er en tjukk strikk som er festet mellom deg og babyen. Den strekkes heldigvis for hver gang, men er vond i begynnelsen og helt normalt. Det er jo instinktet ditt å være sammen med babyen sin døgnet rundt, men du vil merke at litt luft og voksenkontakt gjør godt innimellom. Jeg følte meg rar som ikke ville gå på byen etter tre uker og rar som ikke ville ha barnevakt da et halvt år var gått. Alle er forskjellige. Og det gjelder jo over hele linja, følg magefølelsen – den har som regel rett( når hormonene er stabile igjen for gudsskyld).

Sist men ikke minst:
9 mnd gravid: Lureri – du går gravid i 40 uker og det er 10 mnd det. Greit å vite akkurat dette, for ventetiden blir lang nok som den er.

Comments

comments

Trude er selverklært multitasking queen , sover lite og jobber mye. Når hun ikke fysisk er på jobb med la det være seg artister, reklamefilmer, egne prosjekter, musikkvideoer, fashion eller er i undervisning på Art Complexion makeup skole så forbereder hun seg til en haug med jobber som skal foregå i nærmeste fremtid. Helst på natten. Hun elsker nattjobbing og sover ikke mer enn 5 timer. I tillegg til dette er hun fire-barnsmor.

15 Comments

 1. Madeleine

  november 15, 2013 at 21:05

  …Og likevel ser du så lykkelig ut på alle de fine bildene! 😉

  • Trude Mokkelbost

   november 15, 2013 at 21:26

   Ja heldigvis:-) Fortrengelsesevnen er stor og kjærligheten til de søte små enda større 🙂 Man må bare stå på litt

 2. Agnete

  november 15, 2013 at 22:56

  Whaaaaaaaat??? Assa.. Miste brystvorter?? Tuller du?!?!! Lård:/

  • Trude Mokkelbost

   november 21, 2013 at 13:07

   Hehe ja det går sånn til, når småtten har suttet feil i ukesvis og stakkers det som har vært en brystvorte er et stort sår, med skorper og når man da aldri gir opp ammingen..han ville ikke ta flaske..så sprakk det opp og av. Så kunne ikke amme ordentlig på det brystet på to barn..men det grodde seg til fort, bare uten riktige «melkehull» Dette ble veldig detaljert kjenner jeg men man skal jo gi litt av seg sjæl:-D

 3. Tove Eggen

  november 15, 2013 at 23:15

  Fineste Trude – man skulle kanskje tru at dette var avskrekkende, men for første gang så føler jeg meg faktisk ekstra motivert til å bli gravid en dag; nå som jeg endelig føler jeg har hele sannheten 🙂 Har alltid tenkt det var en del aspekter som ingen fortalte meg…haha…og ja, miste brystvorte? Fortell oss mer om DET, takk! Satt fast fingern i tastaturet da jeg redigerte teksten og kom over den setninga! haha 😉 Klemmer fra Tove

  • Trude Mokkelbost

   november 21, 2013 at 13:12

   Det er jo fantastisk Tove:-D Sannheten må frem, ut til folket, alt er ikke så rosenrødt, men heller ikke så avskrekkende. Med galgenhumør, fortrengelsesevne og ikke minst premien man får, så er det mer enn greit:-D Ang dette berømmelige brystvorten svarte ogdå på det over her, men det var fakta. Fysj, og nå kom jeg faktisk på at sugekopp ble løsninger. En plastsak mennom brystet og babymunn, som mn ammer igjennom…det funket:-D

   • HegeLille

    juni 9, 2015 at 01:36

    Kjære kjære deg, Tusen takk for deg og måten du får graviditet på til å virke. Jeg sitter her på natten, med en ganske så gravid katt OG med litt spørsmål OM jeg selv kan være gravid (har hatt så vondt i brystvortene at jeg tror dem skal dette av, magesmerter, kvalme osv osv, MEN SLITER med å bli gravid og har gått på denne «smellen»om å tro det før, og siden det aldri HAR blitt noe så tviler jeg. MEN, er jo lov å håpe, spesielt siden min samboer også håper på det)
    Uansett, jeg er vandt til graviditeter, har 20 tantebarn, men som dem sier, noe du sikkert også kan bekrefte, at når man selv blir gravid så er det noe helt annet enn å være tilskuer. Jeg digget det du skrev, måten du skrev det på og jeg lo litt godt av noe av det, spesielt det med teknikk og oboypulver Innlegget ditt var så fint og jeg gleder meg over mennesker som kan fortelle erfaring med godt hjerte og likevel si «jeg turte jo 4 ganger», TUMBS UP TIL DEG og takk for din deling

    Superklem fra ei håpende

 4. Mette

  november 15, 2013 at 23:24

  Fantastisk!
  Alt er ikke bare gull og grønne skoger, SELV om man ønsker å bli gravid og til og med sliter med å få det til!
  Har en gutt på 11 år og en gutt på 3 år. Siste er IVF (prøverør). Nå har jeg 34 dager igjen til keisersnitt 19. desember og dette svangerskapet har vært grusomt! Folk spør; åhhh hvordan er det å være gravid igjen, åhhhh så koselig at det endelig kommer ei jente, åhhhh hvor lenge har du igjen, åhhhh hvordan er formen!!! Nå smiler jeg og sier formen er noe dritt og jeg skal aldri gå gravid igjen! Har alle auene du har skrevet om! Helsike så lang denne graviditeten skal være da!?
  Det positive? Jo, babyen er frisk og fin og litt over snittet.
  Alle forventer at du skal gå rundt og stråle av lykke når du er gravid…ikke alle gjør det. Det betyr ikke at man ikke ønsker barnet for det.
  Graviditet er ingen sykdom, er mange flinke til å si. Men fy faen så syk man kan bli av å være gravid.
  La merke til at du «glemte» å ta med dårlig immunforsvar som ofte resukterer i bihulebetennelser, ørebetennelser, urinveisinfeksjoner…som også er VANLIG!
  Hahaha….leser over hva jeg har skrevet. JA jeg er lei nå…phhuuu…34 days to go!
  <3

  Det flotteste i verden er å ha barna i armene sine!:)

  Hilsen en MEGET gravid Mette

  • Trude Mokkelbost

   november 21, 2013 at 13:17

   Nei man må kjempe ltt. Og så er det jo slik at alle svangerskap og fødsler er forskjellige i tillegg. For min del gikk siste lettest, det var nesten bare kos, og det hadde jeg jo ikke ventet meg. Jeg ble bare så enorm, så det var største utfordringen hehe, magen inn først, og alle spørsmålene fra velmente folk, de tenker jo ikke på at det er tredve før de som har sagt det samme den dagen:-D Masse lykke til:-D HOLD UT:-D Og pust a!

 5. Lin

  november 16, 2013 at 01:22

  Har selv barn og kan bare si at eg er glad eg ikkje ante eg skulle bli sengeliggene i de første 5 månedene og at fremmede menn skulle finne meg svært så sexy og ville absolutt fortelle meg dette. Så er det alle som skal ta på magen din som om den er et offentlig område og fritt fram for alle.

  Nå er det andre grunner enn angst for graviditet som gjorde at eg ikkje fikk fler.
  Min prinsesse er verdt alle timene hoverende over en bøtte/do/plastpose og at eg var tynnere som 5 mndr gravid enn eg var før eg ble gravid. At puppene nå kan stappes i lommene på jeansen om eg ikkje gidd ha på bh er jo bare noe av det spennende som skjedde med kroppen -bananform kalte damen det i undertøybutikken i London-eg vet ikkje helt om det er flatterende? HAHA

  Og husk nå endelig på at du er gravid i ca 40 uker,men et barn er jo for livet ( for de fleste av oss da) så JA det er verdt det <3<3<3<3

  • Trude Mokkelbost

   november 21, 2013 at 13:22

   Å kjære vene, nei godt man ikke vet hva som er i vente alltid! Ja menn og graviditet er er rar greie…hehe Og alt det andre du nevner hohhoho ja noe skjer, det er i alle fall helt sikkert, men like fasinerende er hvordan kroppen kommer seg til seg selv sakte men sikkert tilbake. Jeg følte litt sånn at for hver endte fødsel var det blanke ark til å begynne å komme i form igjen…denne gangen skal jeg huske å knipe..ta situps..løpe fortere før, osv Så var det det med tiden da:-D Bananform! Folk får jaggu sagt det du:-D MEN VERD HVERT BANANBRYST:-DD

 6. Mia

  november 19, 2013 at 11:05

  Hmmmmmmm
  Føler du glemte strekkmerker, inkontinens, hemorider, sprengte blodkar, lett til meget store misdannelser i vagina…..
  Men du har rett i at ingenting av dette overgår kjærligheten til disse krapylene 🙂

  • Trude Mokkelbost

   november 21, 2013 at 13:24

   Å hjelp ja, der har jeg nok vært heldig ser jeg! Og nå ble jeg jo veldig glad, trodde jo virkeligeg hadde fått alt hahah. Ja de søte små får oss til å glemme fort, og godt er det:-D

 7. Pingback: ER VI FOR FOKUSERTE PÅ BELØNNING? - iknowthatmagazine.com

 8. Pingback: HERREJEMMINI – VI FYLLER 1 ÅR OG FEIRER MED GAVEDRYSS TIL DERE! - iknowthatmagazine.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.