iknowthatmagazine.com

DETTE SKJER I FILIPPINENE AKKURAT NÅ!

I 2008 var jeg så heldig å få besøke Filippinene. Onkelen til min mann bor i byen Roxas på øya Panay. Vi hadde fjorten herlige dager i varmen, og opplevde kulturen og menneskene. For et flott folkeslag! Veldig mange i byen der vi var hadde knapt mat på bordet, men de var likevel varme, imøtekommende og glade. Da vi kom hjem igjen til Norge satt vi igjen med herlige inntrykk, og lysten etter å reise tilbake har vært der siden.

Fredag 8. November feide monster-tyfonen Haiyan over øyriket… Og byen vi besøkte er ødelagt. Flere hundre tusen mennesker er husløse, og det meldes om at det kan være over 12.000 mennesker som er omkommet bare på Tacloban og småbyene rundt som er på den første øya som ble truffet. De som trenger hjelp nå, trenger virkelig hjelp fort! Flesteparten av menneskene som nå har mistet alt –  hadde nesten ingen ting fra før av. Veldig mange i Filippinene bor i hus laget av bambus og blikkplater. Og med tyfonen som traff med en vindstyrke på over 300 km/t er det ikke vanskelig å forstå at det ble feid over ende.

 

Vi fikk i helgen korte livstegn fra familien der nede, så vi vet at de er ok. Taket på huset deres er dessverre ødelagt, men de er heldigvis uskadet. Men bekymringene er nå store for ettervirkningene av tyfonen. Strømnettet er nede, mesteparten av kommunikasjonsnett er nede, maten og vannet tar snart slutt, og folk er syke og skadet. Kriminaliteten har allerede økt i byen Tacloban hvor folk sloss på gata over små bokser med hermetikk. Butikker og kjøpesentere blir plyndret i jakt på mat, vann og verdigjenstander de senere kan bytte mot mat.

Skadene i Filippinene ligner mye på hvordan det var i Thailand etter tsunamien. Store deler av byer er blåst og skylt bort av flomvann, biler ligger oppå hverandre, skip er skylt på land, og det ligger døde mennesker å flyter i gatene. Skadene som er påført vil ta flere måneder å bygge opp igjen, og enkelte steder frykter de også at det kan ta måneder å få strømmen tilbake.

Høsten og vinteren er høysesong for regn og uvær så de som er rammet vil ha mange tøffe måneder foran seg. Nødhjelp er på vei fra Røde Kors, FN og Leger uten Grenser, men dessverre er det utrolig vanskelig å få tatt seg inn i katastrofeområdene nå.

filippinene hjelp send

Når du leser dette håper jeg du tenker: «Hva kan jeg gjøre for å hjelpe». Mange tror det er vanskelig å hjelpe fra Norge, eller at pengene man donerer ikke kommer de som trenger det mest tilgode. Da vil jeg gjerne komme med noen tips til deg som vil hjelpe.

Organisasjoner som Leger Uten Grenser, Unicef,  og Røde Kors er sikre organisasjoner å støtte. De er ofte raskt ute med nødhjelp, og man kan støtte med månedlig donasjoner hvis man ønsker det. Leger Uten Grenser er spesielt viktige i situasjoner som dette. De er raskt ute med medisinsk assistanse. Er du helsearbeider, sykepleier eller lege? Da kan du ta kontakt med Leger Uten Grenser og si at du ønsker å bidra med hjelp. Da kan du bli sendt ned i katastrofeområdene og yte medisinsk assistanse til de som trenger det.

www.legerutengrenser.no  www.unicef.no   www.rodekors.no

Min familie driver også en organisasjon. Den heter The Red Elephant. Det er en 100 % frivillig organisasjon, og alle midler som kommer inn går rett ned til de som trenger det. Organisasjonen ble startet i fjor, og ble registrert som organisasjon tidligere i år. Arbeidet vi har drevet med så langt er innsamling av klær, sko og leker som vi sender ned til byen Roxas. Så langt har vi sendt ca. ett tonn med klær, sko og leker. Men det vi trenger nå er penger til å kjøpe inn mat, vann og medisiner til de som er rammet der nede. Vi samarbeider tett med den lokale kirken, og de hjelper oss med å dele ut rasjoner og klær til de som trenger det. Vi har ingen hjemmeside ennå, men har en side på Facebook. 

Og det er ikke så mye som skal til. Fem kilo med ris koster ca. 20 kr der nede. En flaske vann koster ca. 1-2 kroner. Så hvis mange vil bidra med litt, så kan vi sammen hjelpe mange som trenger det.

Det er helt opp til alle og enhver om de vil hjelpe, hvem de vil hjelpe og hvordan de vil hjelpe.

Men la oss i allefall spre litt kjærlighet og omtanke til de som har mistet alt.

Bilder hentet fra CNN – vi advarer mot serdeles sterke bilder!

Comments

comments

Når Jeanette ikke løper etter en vilter treåring, trives hun best i sofakroken med sin mann, en tv-serie eller ti og ett glass rødvin. Ellers er hun glad i å lage mat - og dele den med gode venner og famile. Hun har dessuten kronisk munndiarè og elsker å skravle!

4 Comments

 1. Lin

  november 11, 2013 at 13:20

  Noen ganger blir ord fattige….<3<3<3

 2. Lin

  november 11, 2013 at 14:38

  Eg har betalt 🙂

 3. Jeanette

  november 11, 2013 at 16:07

  Ja ord blir fattige… Er ikke mulig å forestille seg hvordan de har det der nede. Men supert at du er med å støtter 🙂 det hjelper masse!:)

 4. Pingback: DETTE LÆRTE VI I 2013! - iknowthatmagazine.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.