iknowthatmagazine.com

KAN MAN VÆRE FEMINIST OG SAMTIDIG JOBBE MED MOTE OG SMINKE?

Jeg har egentlig aldri tenkt over om jeg er feminist. For meg personlig betyr feminisme å være stolt og føle seg likeverdig. Det betyr ikke nødvendigvis å gjøre det samme som en mann; det betyr å gjøre akkurat det man vil.

(TOPPBILDE: Faksimile plus-model-mag.com/Victoria Janashvili.)

Jeg tror ikke det er noe du kan gjøre som tilsier at du er feminist, men heller de tingene man ikke gjør fordi man tenker at en kvinne ikke kan det. For kvinner kan alt, vi kan til og med tisse oppreist hvis vi virkelig vil 🙂

Feminisme, for meg, er å alltid ha et valg.

Etter snart 10 år i mote- og makeupbransjen, har det vært et enda mindre tema for meg personlig. Jeg jobber jo nesten kun med kvinner, har hatt like mange kvinnelige som mannlige sjefer (dog, det fortsatt er flere menn i øverste lederstillinger i den utvidede bransjen) og da selvfølgelig aldri blitt diskriminert fordi jeg er kvinne. Men jeg vet at jeg nok har kommet billig unna der.

Men i det siste har jeg hatt litt konflikterende føleser i forhold til hva jeg skriver om og filmer. Eller, konflikterende er kanskje feil ord – fordi selv er jeg veldig bevisst og klar over hvilke signaler, inspirasjon og glede jeg har lyst til å spre, være seg om artiklene handler om sminke, kropp, klær eller selvtillit.

Jeg fikk en veldig interessant kommentar på facebooksiden til iknowthatmagazine.com i dag:

 «Det er flott det du skriver, men troverdig blir det ikke når det kommer fra en som beskriver seg selv som tjukk, tynne jenter som nydelige og gir råd og tips om hvordan man kan få kroppen til å se tynnere ut og få den perfekte (timeglass)formen. Dere skriver ikke om fotball, bare om store lår – hvorfor må det vere slik?»

Denne ble kommentert på i forhold til artikkelen/kommentaren jeg skrev for kamille.no i går, om hvordan kvinner driver tjukk-prat og for ofte snakker negativt om kroppen sin. Les den gjerne HER.

Og selv om jeg har jobbet med akkurat denne artikkelen som jeg skriver nå i lengre tid, så syntes jeg svaret jeg gav henne oppsummerte hva jeg føler godt:

«Hei xxx! Jeg vet ikke helt om jeg forsto hva du mente nå? Eller kanskje det misforstås hva jeg skriver om generelt? Morsomt at du spør, fordi jeg har en sak på akkurat dette for iktm klar, men kort forklart det jeg prøver å gjøre, med alle artikler og videoer, er både å gi svar på de tingene mange spør om og tipse med grunnlag av hva jeg vet som stylist i nesten 10 år, gjør både handleturer og påkledning morsomt og lettere for folk flest. Jeg gidder ikke late som om vi ikke skal eller burde bry oss om kroppen vår i det hele tatt. Men spesielt med klær så finnes det antrekk og sammensetninger som vil gjøre de som spør om nettopp dette, hakket mer komfortable og dermed øke selvtillit. Men som jeg sier og skriver i ALLE videoer og artikler – det viktigste er at man er fornøyd selv, og liker det man har på seg; da spiller det fint liten rolle hva jeg tipser om 🙂 Jeg kaller tynne jenter nydelige, tjukke jenter nydelige, lave jenter nydelige, høye jenter nydelige…jeg ville aldri kalt en jente nydelig fordi hun var tynn. At jeg selv er tjukk, eller overvektig er bare et faktum. Spør legen min! haha 🙂 Jeg går ikke rundt å depper eller klager over det, og vet akkurat hva som skal til for å endre på det. Så da trenger jeg ikke la det være en del av den daglige samtalen med venninner. Men jeg hører hva du sier, og det er en fin-linje her som ofte kan være tricky. Men for min del er jeg veldig trygg på hva jeg selv prøver å få frem, og at når jeg da jobber i en bransje som ofte legger umenneskelig press på folk, så kan jeg – innenfor de samme temaene, kanskje lette litt på det presset og gjøre klær og sminke til nettopp det jeg synes det burde være – gøy! 🙂 Skriver vi bare om store lår? Takk for input! Klemmer fra Tove»

Min største frykt, siden jeg for to år siden gjennom detnye, kamille, blogg og nå her på iknowthatmagazine.com, begynte å skrive/snakke fra leveren om hva jeg synes om bransjen, om kroppspress og om min egen kropp, er at det hele skulle missforståes.

Jeg har aldri ville blitt en forkjemper for å være tjukk, bare for å være det. Akkurat som jeg ikke synes man burde streve for å være tynn, bare for å være tynn.  Jeg kjemper for at kvinner skal få kunne føle seg tilfreds og vakre, uansett hvordan det måtte se ut. Modeller burde brukes fordi de er dyktige på det de gjør, ikke etter hvilken høyde og størrelse de har. Noen er tynne og noen er tjukke, noen er det naturlig og andre er det selvforskyldt. Og en ærlig bevissthet rundt akkurat det, og hva som er sunt på innsiden av kroppen, tror jeg er viktig.

Samtidig så er det nå mote og makeup jeg jobber med, og dette vil jo alltid omhandle utseende til en stor grad. Men jeg personlig mener at det skal være lov å bry seg om mote og makeup, og med bry seg så mener jeg å ha det gøy med det. Ikke lese motemagasiner, eller kjøpe sminke fordi man må. Men fordi man kan, hvis man vil.

før og etter

Brukt i tidligere sak for å illustrere hvordan man kan forme kroppen med klær – hvis man vil…

At kvinner er opptatt av utseende tror jeg virkelig er et instinkt, likeså som menn har sine instinkter. Derfor tror jeg ikke at å være positivt opptatt av hva man har på seg og hvordan man sminker, eller ikke sminker seg, er å gå i mot feminisme (som er mitt tema her, ikke kommentatorens).

Når jeg nevner timeglassform som den perfekte kroppsfasongen, så gjør jeg alltid det i gåseøyne og/eller forklarer at dette har med hva naturen anser som mest fruktbar. Men vi lever ikke i urtiden lenger, så det blir et moo-point. Men det jeg opplever, etter å ha jobbet med hundrevis av kvinner, er at når vi får frem timeglassfasongen, som alltid er mulig, så føler jenta seg hakket mer høyreist, komfortabel og super happy. Jeg har ikke endret på henne, men dratt frem det hun allerede hadde. For de som ikke er interesserte i å få frem timeglassfasongen, driter vi blanke i den og fokuserer kun på å få frem den klesstilen som hun er ute etter. 

Det finnes aldri riktig eller galt, det finnes bare tips og veiledninger som ofte funker.

Derfor sier jeg alltid at det er så viktig å fokusere på det du liker ved kroppen din, så faller resten på plass. Jeg ber ikke om at jenter i det vidstrakte landet over natta skal være 100% fornøyde med hver eneste kroppsdel, det blir bare ikke realistisk. Men jeg vil aldri at jenter skal føle skam over kroppen sin.

collage på huk i shaping undertøy (1500x1300)

Brukt i tidligere sak for å illustrere at det ikke alltid må handle om å se «perfekt» ut – for hva det perfekte er bestemmer du helt selv…

Bestevenninna mi var på besøk for litt siden, og da hadde vi en morsom samtale om hvordan kroppen forandrer seg etter 26. Smilehull helt andre steder enn ansiktet, lange sorte hår hvor man aldri har hatt hårvekst før og firkanta rumper. Vi diskuterte det fordi det var interessant og morsomt, og det kommer helt sikkert et innlegg fra meg om dette. Det er en ærlig sak at kroppen forandrer seg, og at det er noe man liker bedre enn andre ting. Men det trenger ikke automatisk bety at det er noe galt med kroppen, eller at man skal føle seg som den eneste som har det sånn. Nettopp derfor har jeg ikke problem med å kalle meg tjukk, eller ta meg på bilringen å innrømme at jeg velger klær som skjuler dette. Akkurat som at jeg ikke har noe problem med at alle ser den faktiske bilringen, og at jeg konstant viser meg i offentlighet og i publikasjoner uten sminke. Fordi jeg velger selv hva som er utenpå kroppen min, og hvordan jeg ønske å vise den akkurat den dagen.

Kanskje burde vi begynne å tenke at kroppen i seg selv er den som bærer oss hver eneste dag og holder oss i live, mens klærne og sminken er bare det som skal utenpå – slik som vi vil at de skal være.

Det er lov å bry seg om klær, det er lov å drite i sminke, det er lov å aldri skrubbe huden og det er lov å bruke foundation hver dag. Alt er lov – men det er best når man gjør sine valg ut i fra hva man virkelig vil, ikke ut i fra det man er redd for. Synes nå jeg. 🙂

 

 

Comments

comments

Er det noe du burde vite om Tove Eggen, så er det hvor lidenskapelig hun er. Lidenskap er visstnok nøkkelen til livet, jobb, familie, kjærlighet, venner og alt der i mellom. Hun ELSKER jobben sin som makeup-artist, stylist og livsstilsjournalist, og etter 10 år i bransjen (Oslo/London/Barcelona) er hun fortsatt lidenskapelig opptatt av å finne nye måter å formidle mote og sminke. Som tidligere skjønnhetsredaktør i magasinet Woman, makeup-lærer ved 2 makeup-skoler i Oslo og ukentlige mote og skjønnhetsartikler på Klikk Mote og i Det Nye, er Tove opptatt av at leserne skal lære, le og leve godt. Og aldri få dårlig samvittighet!

5 Comments

 1. Marthe

  oktober 17, 2013 at 10:29

  Opplevde overhodet ikke gårsdagens artikkel slik som xxx gjorde. Tvert om var den artig og treffende. Svaret du gir er kjempeflott. Jeg kan gå opp og ned i vekt og dine artikler gir meg motivasjon til å drite i tallet og heller nyte dagen. Keep it up.

  • Tove Eggen

   oktober 17, 2013 at 20:32

   Tusen takk for det Marthe, da kan jeg puste litt mer letta ut! 🙂 Klemmer fra Tove

 2. Maria Terzan

  oktober 17, 2013 at 18:23

  Noe av det første jeg la merke til når jeg begynte å lese dine saker Tove, var at du alltid var flink til å snakke om alle kroppsfasonger. Spesielt om størrelsene på diverse steder, at det var flott at det var både store og små størrelser osv. Aldri diskriminerende over noen kroppsfasonger, og det tror jeg leserne dine ser 🙂

  Jeg syns det er forfriskende og nettopp slik det skal være, her i IKTM tas det opp ting som vi virkelig tenker på i hverdagen. Ting som funker, som vi har prøvd selv. Når jeg leser andre magasiner (noe jeg også liker veldig godt) så blir det litt som å drømme litt. Ofte får jeg ikke tak i tingene som er avbildet, eller de er altfor dyre… så da er det ikke mye «hjelp» å hente der.

  🙂 ha en fin kveld! 🙂

  • Tove Eggen

   oktober 17, 2013 at 20:33

   Utrolig godt å høre! Det er jo det jeg prøver på, så blir stressa av tanken at det motsatte skal oppfattes – for å si det mildt! Haha…da peiser vi bare på videre vi, gjør vi ikke? 😉 Klemmer fra Tove

 3. Pingback: SE MEG PÅ ETTERMIDDAGEN PÅ TV2 ONSDAG! - iknowthatmagazine.com

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.