iknowthatmagazine.com

SJEKK OM UTSLETTET ER EN TROPISK HUDSYKDOM!

Sommeren er på hell, og de aller fleste av oss vender tilbake etter en vellykket ferie. Mange har kanskje til og med vært i tropiske strøk som Asia eller Latin Amerika?

De aller fleste av oss tenker nok ikke på sykdommer når man er ute på reise, og man skal jo ikke bli helt hypokonder heller (ikke at det er noe galt med det!), men nå kan du ihvertfall sjekke deg selv, og andre hvis man får utslett i huden du ikke har sett før.

Tropiske hudsykdommer er som regel forårsaket av parasitter ved ferie eller lengre opphold i tropiske strøk som for eksempel Asia og Latin Amerika.

Smitten kan skje på stranden, hvis man går barfot, og ofte merker du ikke at du er smittet føre lenge etter hjemreisen, fordi tiden fra man blir smittet til man får utbrudd kan ta flere uker. Etter den søte kløe kommer den sure svie, er det ikke det dem sier?

Parasittsykdommene jeg skal ta for meg er harmløse, men kan skape ganske så ubehagelig symptomer for vedkommende. Og jeg anbefaler alle som tror at de kan ha fått noe på ferie å oppsøke lege, da man vil trenge medisin r for å bli frisk. Og hvem vil ikke til legen etter å ha sett disse bildene?

Uansett, her er noen av de vanligste:

tropisk hudsykdom 1 tropisk hudsykdom 2

Larva Migrans er en parasitt sykdom av ormen Ankylostoma, en liten larve som krabber under huden! (Jeg klør bare av å skrive dette!)

Dette skaper ett orm-lignende rødt utslett som du kan se på bildet over. Særlig rammet blir føtter, knær og til og med hender. Vanligvis blir man smittet ved å gå barfot på stranden. (Fram med badeskoene!)

Parasitten finnes i Karibbien, deler av USA og Sentral Amerika. Ormen lager ganger under huden og den kan smitte både dyr og mennesker. Utslettet kan gå over etter 8 uker, men jeg ville uansett gått til legen med dette!

 

tropisk hudsykdom 4

Kutan Leishmaniasis er en parasittsykdom og smitten kommer fra sandfluer, også vanligvis fra å gå barfot på stranden!

tropisk hudsykdom 3

Utslettet begynner med en rød kul i huden, denne øker gradvis i størrelse, og danner etterhvert et sår som ikke gror. Som man kan se på bildene så vil såret væske og det ser ikke så veldig bra ut!  Veldig ofte får personen arr i huden når såret har leget.

Fra man er smittet til man oppdager sykdommen kan det gå alt fra 1-12 uker, så med andre ord lenge etter at ferien er over!

Sykdommen er spesielt utbredt i land som Afghanistan, Brasil, Iran, Peru, Saudia Arabia og Syria, men er også oppdaget andre steder som i Eurpoa. Her er det med andre ord rett til legen, sykdommen behandles med parasittdrepende medisin.

tropisk hudsykdom 5  tropisk hudsykdom 6

Og sist men ikke minst: Tungiasis som skyldes infeksjon med sandfluen Tunga Penetrans. Sykdommen er utbredt i land som Afrika, India og Brazil.

Smitten er vanlig under føttene, mellom tær og under neglene. Du vil merke først svie eller kløe på stedet, deretter en hevelse. Tilslutt vil det dannes en verkebyll.

Den mest effektive metoden for å blitt kvitt sykdommen: Fluen må skrapes ut for deretter å bruke parasittdrepende medisin!

Heldigvis så er disse hudsykdommene sjeldne, til tross for at de er de mest vanlige å få. Som regel er det personer som bor eller oppholder seg over lengre tid i disse landene de som blir hardest rammet, men man kan aldri vite helt sikkert.

Noen forebyggende tiltak kan man ta i bruk for å beskytte seg på tur:  Unngå å ligge direkte på sand eller gress og bruk badesko både ved bassenget og på stranden.

 Les mer fra hudpleier Elisabeth Marie HER!

Comments

comments

Elisabeth Marie er en hudpleier som er høyt og lavt og med mange ideer i hodet på en gang. Hun elsker friluftsliv, fisketurer med rosa fiskestang (VIKTIG), ski (slalom og bortover-ski) og trening. Parallelt med dette, liker hun å ligge på sofaen å se The Real Housewives-maraton og kose med marsvinene sine, som hun forøvrig har 3 stykker av. De er barna hennes og heter Eldar, Mr. Buttons og Mini.

1 Comment

  1. Lin

    august 19, 2013 at 15:04

    ugh nett nå fikk eg ikkje superlyst til å dra noen plass eksotisk

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.