iknowthatmagazine.com

JEG SLÅR HERVED OPP MED NEGATIVE TROLL!

Noen mennesker har demoner. Jeg har et troll, og etter at jeg ble kjent med det kan jeg konstatere at den som sa at troll stjeler små barn tok grundig feil. Troll stjeler nemlig selvfølelsen din og erstatter den med tvil. Det gjør positivt til negativt, ja til nei, og alt annet setter det på hodet.

Trollet mitt bor i et stort luftslott bygd av skrulleri og innbilte bekymringer. Jeg møter det ofte i perioder hvor jeg er nede, sliten, stresset eller usikker. Og i solskinnstider. Når trollet mitt har søkt ly for sola og lagt seg i fjellsprekken, i hula eller under brua, slår jeg opp telt utenfor og lokker til det kommer. Det er nemlig som om jeg ikke klarer å slappe av når ting er bra; isteden for og hanskes med det når det står opp, tenker jeg at det er like greit å ta tyren ved hornene, oppsøke ham før han finner meg. Eller henne, burde jeg vel si. For trollet er egentlig et aspekt av meg selv.

I dag møtte jeg trollet mitt da jeg var ute på powerwalk. Jeg gledet meg over noe jeg skulle klare, et mål jeg hadde satt meg, før hun listet seg innpå meg og slo meg i hodet med klubba. Og plutselig, der gleden hadde vært, hadde jeg et svart hull, og jeg hørte henne hviske meg i øret: Klarer du egentlig det da? Er du flink nok? For du har jo gitt opp, før. Også var vi tilbake igjen der vi har vært mange ganger før, der vi leker katt og mus helt til jeg er så sliten at jeg kaster hele målet i søpla før jeg har kommet skikkelig i gang. Men i dag var jeg sterkest av oss to. Istedenfor å løpe, snudde jeg meg og smilte. Jeg tok trollet i mot. Vi kranglet litt før jeg innså at det er vanskelig å diskutere fornuftig med en illusjon. For troll er jo ikke ekte, de er bare noe vi finner på.

troll2

Likevel er jeg av den oppfatning at mange av oss har et troll eller en demon; En ubuden gjest i senga på nattestid som hvisker deg i øret om ting du ikke vil høre. Og selv om man vet at de er en illusjon så kjenner man det godt på hode og sjel når de kryper opp i senga og lager krøll på de gode drømmene og den deilige søvnen.

Så hvorfor fortsetter vi og møtes slik da? Det er jo ganske destruktivt: en oppegående person og en skrullete fantasi. Destruktive forhold er forbeholdt dårlige eks-kjærester og illojale venninner, det er ikke plass til troll i den kategorien også. Jeg sa derfor til henne at vi ikke kunne treffes mer. Jeg sa at hun måtte slutte å dukke opp i tide og utide, eller i de gode eller ikke fullt så gode dagene. Også gikk hun. Jeg husket nemlig at troll egentlig ikke kommer med mindre man inviterer dem.

Det er ikke bare døra til ytterdøra vi kan låse for ubudne gjester, vi kan også lukke inngangen til fantasiene våre for ting vi ikke vil ha der. Så enkelt er det. Men nå som trollet mitt er borte, eller iallefall redusert til en barnslig fantasi, lurer jeg på hvem jeg møter neste gang. Jeg klarer jo ikke bare la være å bekymre meg. Selv om jeg har møtt trollet mitt.

Comments

comments

4 Comments

 1. ~Lin

  juli 4, 2013 at 20:37

  Vi har alle sånne i større eller mindre grad egentlig -teknikken ligger vel aller mest i å ikkje krangle sånn men heller lytte til trollet og høer er dette noe eg sier til megselv,ville andre sagt dette?
  Som oftest er det bare trollet som tøffer seg – lar vi det snakke ferdig ,men ikkje ha så stor innvirkning på oss så sprekker det kanskje til slutt?

  enig med du,its over troll!

 2. Sonja Durand

  juli 5, 2013 at 08:10

  Vi har nok alle våre troll. Jeg mediterer, og forsøker å bare observere mine «troll», legge merke til hva de prøver å si til meg. Ofte, når jeg ikle krangler med de, forsvinner de raskere:-)

 3. Caroline

  juli 5, 2013 at 08:15

  Enig. Men for meg virker det best å bare ta dem i mot og smile, for når jeg har sett dem, forsvinner de som regel 🙂

 4. Torhild Kristine

  juli 9, 2013 at 22:53

  Godt skrevet!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.